„Натрупаха се няколко кризи – ковид криза, енергийна, икономическа, социални

...
„Натрупаха се няколко кризи – ковид криза, енергийна, икономическа, социални
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Новото правителство връща ролята на социалната държава


„ Натрупаха се няколко рецесии – коронавирус рецесия, енергийна, икономическа, обществени въпроси има доста отворени. Затова и държавното управление сме съсредоточени върху стратегия с ограничения, посредством която да се подкрепя да се преодоляват тези рецесии. Най-важното, което сме заложили в бюджета за тази година като финансиране, демонстрира и в каква посока държавното управление желае да взема решение тези рецесии. “ Това съобщи вицепремиерът, министър на стопанската система и промишлеността и водач на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в „ Денят стартира с Георги Любенов “ по Българска национална телевизия.

„ Предприетите до момента ограничения от държавното управление също демонстрират волята за решаването на тези рецесии. Например подпомагането на бизнеса – тръгнахме от 110 лева за мегаватчас помощ, стигна се до 250 лева Мораториумът, който се наложи за битовите консуматори за 3 месеца, стопира внезапното нарастване за битовите консуматори. Но най-много в бюджета е заложено това, което желаеме да създадем “, добави тя.

Нинова уточни и кое е смяната в политиката на държавното управление: „ Първо, връщането на ролята на страната. Това е нещо, за което от Българска социалистическа партия от години претендираме. На второ място, което също е рекламация на Българска социалистическа партия от доста години, битка с монополите и отбрана на потребителите, на дребните и междинни компании. Третото е ролята на обществена страна. Това са огромните политически, даже идеологически, искания на Българска социалистическа партия от години, които се веселя, че се осъществят. “

По нейните думи в бюджета за 2022 година е планувано двойно увеличение на финансовите вложения, на ролята на страната в стопанската система - от 2.9% от Брутният вътрешен продукт на 5,8%. Тя уточни, че тези вложения отиват целево за обществени действия. „ Например, най-сетне ще имаме безвъзмездни детски градини и ясли. Ще има отплата на родители, които не могат да намерят места в детски градини и ясли. Освен това, 70 млн. лева вложения в строителство на нови детски градини и ясли. Това, с изключение на обществена политика, е един детайл от нашата политика, който въздейства на ужасната демографска злополука. Друго, което за нас като партия е значимо в това държавно управление и отстоявахме – дребните общински лечебни заведения в отдалечените места да бъдат предпазени и в този момент това стартира да се случва. Предвидено е финансиране за такива лечебни заведения отвън финансирането на Здравната каса. “

Вицепремиерът Нинова съобщи, че в бюджета е планувано същото по този начин 30% нарастване на финансовите вложения на общините за справяне със усложненията, които сега изпитват. Тя акцентира, че до момента в който при ГЕРБ непрекъснато са се прехвърляли на общините нови функционалности без те да бъдат финансирани, в този момент не се трансферират нови функционалности, само че се усилва финансирането към локалната власт. Тя посочи още, че и съществени средства се заделят за ремонт на читалища, театри и културни институции.

„ Работниците са също наш приоритет, тъй като сме декларирали, че ще сме общественият дирек в държавното управление. Увеличава се минималната работна заплата, усилва се компенсацията в случай че изпаднеш и станеш незает от 12 на 18 лева дневно, ваучерите за храна на служащите от 80 на 200 лева, като с тях ще могат да си заплащат и комунални услуги. Предвиждаме неплатеният отпуск, който хората бяха принудени да си вземат поради коронавирус рецесията, да се регистрира като трудов стаж “, сподели още Корнелия Нинова. За младежите тя уточни нарастването на втората година на майчинството от 650 на 710 лева, както и се усилва помощта за развъждане на дете – на едно дете 10 лева, на две – 20 лева, на три – 30 лева

„ Знам, че не е всичко, което чакат хората. Не можем с магическа пръчка за един месец да решим всички проблеми, които са големи. Но това са първи стъпки, които демонстрират смяна не просто в числата, трансформира се същността на политиката. Всичко това е грижа за действителни проблеми на хората, тъй като в случай че има в действителност огромен и действителен проблем, това са цените, обедняването и приходите “, добави тя.

По тематиката за увеличението на цените на услугите на мобилните оператори, вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността разяснява: „ Искаха да вдигнат цените двойно - за 2020 година и за 2021 година и със задна дата да си изчислят нарастване на цените. Това е нелегално. Заради това ние го спряхме, издадохме заповед и съдът я почете. Но мобилните оператори имат право, по договорите, които са подписали с клиентите си, да усилят цените си веднъж – единствено за 2021 година Ако ние не бяхме подхванали тези стъпки, нарастването щеше да бъде двойно по-голямо. “

„ Борбата с монополите е извънредно значима, изключително в рецесиите. Защото с изключение на обективните условия за повишението на цените, има и субективни. Някои употребяват обстановката, с цел да подвигат субективно цените “, сподели още Корнелия Нинова. „ Подхванали сме огромна борба с колекторските компании. Това са компании, за които няма закон. За пръв път сътворяваме Закон за колекторските компании. Обещах на потребителите до края на февруари той да бъде в Народното събрание. Факт е, законът е подготвен. В момента е импортиран в Министерски съвет и февруари месец ще бъде в Народното събрание “, посочи тя. Нинова изясни, че в този момент всевъзможни хора и компании вървят по села и градове, тормозят народа и упражняват душевен и физически напън. Ако имаш да даваш 10 лева, начисляват ти безумни такси и лихви, имаш да даваш 460 лева По нейните думи в този закон всичко е контролирано. Първо, ще има указател на тези компании. Второ, ще могат да го вършат единствено компании с капитал най-малко 500 хиляди лева Трето, тези компании имат ограничаване в активността – кога могат да търсят длъжника; по какъв метод могат да търсят вземането; длъжникът би трябвало да е авансово осведомен от кредитора; могат да създадат писмени възражения, а щом длъжникът направи документално несъгласие – производството стопира.

„ Изключително сериозна борба ни следва. В този бранш се въртят 4 милиарда лева Това няма да мине елементарно и няма да мине безнаказано. Но ние сме подготвени тази борба да я водим до край в името на отбрана на потребителя. Потребителската тематика става приоритет в работата на Министерството на стопанската система и промишлеността “, безапелационна бе министър Нинова, предупреждавайки да се готвят ЧЕЗ и ИТТ, за какво те също упражняват голям тормоз върху популацията. „ Това не е просто да напишеш закон. Това демонстрира новата политика на смяната – ролята на страната в отбрана на хората си. Досега всички бяха оставени на произвол – няма страна, няма отбрана. Е, към този момент има “, добави тя.

Според Нинова са неоснователни рецензиите, че ръководещата коалиция няма механизъм за взимане на решения. Тя даде образец със Закона са колекторските компании: „ Свиках експертния съвет на обединението по правораздаване, обсъдихме закона. Поканих по-късно водачите на обединението, обсъдихме закона, стиснахме си ръцете. Направихме закона. В момента е пуснат на всички министерства за координиране и ще влезе в Народното събрание. “

„ Преди няколко дни също се събирахме на лидерска среща, с цел да обсъдим параметрите на бюджета. Механизъм за взаимоотношение има построен. Критики постоянно ще има, странна ми е обаче рецензията от страна на вицепрезидента, и освен на мен – не виждам пълномощия на вицепрезидента да дефинира период на валидност на държавното управление. Г-жа Йотова си разреши да каже: „ Имате 100 дни и по-късно може би отиваме на избори. “ Нито е в пълномощията на президентската институция, нито е и морално да се слагат такива условия пред държавното управление. Този парламент е определен от народа, това държавно управление е излъчено от Народното събрание и в България има разделяне на управляващите. Нека президентската институция, изпълнителната власт и Народното събрание да са във взаимни диалози и разногласия, в случай че би трябвало, само че в границите на пълномощията им “, разяснява още Корнелия Нинова.

„ Поздравих президента Радев за встъпването му в служба. Няма напрежение и секване на точки сред нас. Съсредоточени сме сега напълно в работата на изпълнителната власт. Имаме доста проблеми в действителния живот, които би трябвало да решаваме. Правителството би трябвало да взема решение тези въпроси, тъй като президентската институция просто няма такива пълномощия “, акцентира тя.

“Калоян Методиев е шеф на моя кабинет, тъй като има качества, работата в министерството е голяма и нуждая се тъкмо от подобен човек като него “, отговори Нинова на мненията, че е назначила Методиев – един от най-големите критици на президента, с цел да покаже, че се опълчва на президента.

„ Чувам непрекъснато клишето, че има потребност от нова лява партия. Всеки има право на прави партия, само че попитайте ги, какво схващат под ново ляво. Всички опити за такива сякаш огромни леви партии представляваха прекопирване на програмата на Българска социалистическа партия. Но копието постоянно е по-слабо от оригинала “, разяснява Корнелия Нинова. По нейните думи е политически абсурд, че пет години с 80 депутата Българска социалистическа партия не е съумяла да се пребори с ГЕРБ за значимите обществени политика, а в този момент, с 26 депутата, за един месец е съумяла да сложи началото на стопански постоянна и обществена страна.

Във вътрешнопартиен проект водачът на Българска социалистическа партия сподели: „ Струва ми се, че тези „ приятели “, които в този момент напущат, декларират се за нов ляв план, не можаха да одобряват резултата от директния избор. Още от този момент стартира това. Прекият избор е огромно достижение на Българска социалистическа партия – съвременно, европейско и демократично е членовете да избират ръководителя. От гласувалите тогава, 80% ме избраха. Няма подобен резултат в различен избор. Тези хора не можаха да го одобряват, не почетоха избора на членовете на партията и започнаха едно непрекъснато саботиране на управлението. Сега на конгреса 416 делегати не приема оставката ми, против 160, които я желаеха. Отново не одобриха и този резултат. Винаги съм била отворена да слушам друго мнение и рецензии, само че нито една рецензия във връзка с политиката на Българска социалистическа партия не чух, единствено персонално против мен. “

„ Това не е борба за хрумвания, а персонална борба против мен. Защото започнах промяната в Българска социалистическа партия преди години, тъй като ограничих мандатите на депутатите до 3 броя, тъй като вкарах директния избор и им лиших опцията 5-6 индивида да се съберат на конгреса и да си сложат сламен човек отпред. Защото им споделих, че няма да вършат повече публични поръчки с ГЕРБ. За мен и за хората, които ме поддържат това е същностното – да си останем с този честен облик и да продължим борбата против задкулисието, зависимостите и използването на партията за персонално обогатяване. И най-много в този момент, когато имаме действителната опция да покажем на хората, че сме партията, която се грижи за тях. Имаме огромни нерешени леви въпроси. Няма да се откажем от политиката лечебните заведения да не са търговски сдружения. Няма да се откажем от преизчисляване на всички пенсии със средноосигурителен приход за 2018 година или даже за 2020 година Вярвам, че в актуализацията на бюджета през юли към този момент ще заложим сериозните промени “, съобщи в умозаключение по тематиката Корнелия Нинова.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР