Натриевият нитрит и оцветителите са изключително опасни.Подсладителите, добавките и консервантите

...
Натриевият нитрит и оцветителите са изключително опасни.Подсладителите, добавките и консервантите
Коментари Харесай

Добавките и консервантите увреждат в различна степен човешката ДНК

Натриевият нитрит и оцветителите са извънредно рискови.

Подсладителите, добавките и консервантите в храните въздействат отрицателно на човешкия организъм и повреждат в друга степен ДНК.

Това съобщи пред БНР ръководителят на Лабораторията за молекулярна генетика към Българска академия на науките доцент Георги Милошев. Резултатите от резултата върху ДНК-то ни на другите добавки в храните ще бъдат показани на специфична конференция във вторник.

Според доцент Милошев еднопосочен отговор на въпроса, по какъв начин подобрителите в храните въздействат върху ДНК-то на хората, няма:

Под тези Е-та, които са с друг номер, има разнообразни субстанции. Ние не сме изследвали всички, а дори едно от тях се оказа, че няма никакво влияние върху ДНК-то. Други 12, които изследвахме, които не са най-популярните, увреждаха в друга степен ДНК-то. Ние избрахме от всяка група добавки по 3-4, тъй че да се получи разнообразно проучване.

Това, което ни учуди, е ниската централизация на тези субстанции, която също предизвиква увреждания. Има разлики в рекомендациите за потребление и това, което ние намираме. Ние използвахме доста по-ниски концентрациите, само че все пак увреждане има. Натриевият нитрит, който се поставя в месата, е едно от най-опасните съединения. Другото доста рисково вещество са оцветителите, които дават ярките цветове в сладкарството. Те, евентуално, се натрупват в организма.

Доц. Милошев изясни, че поради липса на задоволително финансиране, те не са изследвали резултата от натрупването на такива субстанции в човешкия организъм. Той съобщи, че от института се борят за финансиране и изясни, че има пасивна опозиция против сходни проучвания, тъй като те излагат нелицеприятни обстоятелства.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР