НАТО заяви, че Русия е увеличила през последните дни до

...
НАТО заяви, че Русия е увеличила през последните дни до
Коментари Харесай

Русия вече е разположила в Беларус 30 000 войници

НАТО съобщи, че Русия е нараснала през последните дни до 30 000 души числеността на разположените си в Беларус войски за присъединяване в плануваните този месец взаимни военни учения, заяви Ройтерс.

Руско-беларуските учения, които ще продължат от 10 до 20 февруари, дават на Москва прикритие за по-нататъшно увеличение на силите наоколо до Украйна в миг, когато Съединените щати и Англия предизвестяват, че Москва може би се приготвя за война.

Министърът на защитата на Украйна съобщи, че сега Русия е съсредоточила общо 115 000 военнослужещи покрай границите на Украйна.

Русия отхвърля да възнамерява да нахлуе в Украйна и разказва ученията с Беларус " Съюзна решителност " като подготовка за отбиване на външна експанзия. Москва не разкрива размера на войските си там, само че твърди, че те ще бъдат изтеглени след приключването на ученията.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи: " През последните дни видяхме доста напредване на съветски военни в Беларус. Това е най-голямото разполагане на съветски войски там от времето на Студената война, като се чакат 30 000 бойци ", както и бойци от частите за специфични интервенции (Спецназ), изтребители Су-35, системи за противовъздушна защита С-400 и ракети " Искандер ", които могат да носят нуклеарни бойни глави, сподели той.

В отговор на изразеното от Запада безпокойствие поради увеличеното съветско военно наличие в Беларус от Москва обявиха, че техните войски ще се изтеглят след привършване на ученията.

Днес в Беларус дойде съветският министър на защитата Сергей Шойгу, с цел да инспектира съветските и беларуските войски. Програмата му планува и среща с беларуския президент Александър Лукашенко, съобщи Интерфакс.

Засилвайки напрежението, беларуското външно министерство извика украинския дипломат, с цел да стачкува пред него за потреблението на боен дрон, който съгласно Минск е прекосил границата с Украйна на 24 януари, с цел да шпионира база за военна подготовка.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР