НАТО започва най-мащабното си учение от времето на Студената война

...
НАТО започва най-мащабното си учение от времето на Студената война
Коментари Харесай

90 000 военни срещу заплахата на Путин. Защо НАТО започва най-мащабното си учение от Студената война насам

НАТО стартира най-мащабното си обучение от времето на Студената война насам. Около 90 000 военнослужещи ще се включат в Steadfast Defender 2024 , коeто стартира идната седмица и ще продължат до май, заяви в четвъртък висшият командващ на НАТО Крис Каволи .

По време на серията от свързани в едно учения силите на НАТО ще отиграват разнообразни сюжети за спор с " непосредствен по мощ " съперник. Сред тях е подсилването с американски войски на европейските съдружници в страните, граничещи с Русия, и по източния фланг на Алианса.

Учението ще се организира на фона на продължаващата близо 2 години. В последните дни съветските войски напредват по целия фронт, като изключително ускоряват офанзивите си в Луганска област съгласно последния отчет на Генералния щаб на украинската войска.
Учението в цифри
Сега в учението на НАТО ще вземат участие над 50 кораба - от самолетоносачи до разрушители, както и над 80 изтребителя, хеликоптера и безпилотни летателни апарати. Ще вземат участие и минимум 1100 бойни машини, в това число 133 танка и 533 бойни машини на пехотата , оповестиха от НАТО.

Учението ще се организира на територия на минимум шест страни - Норвегия, Германия, Полша, Латвия, Литва и Естония. Швеция, чиято кандидатура за участие в НАТО към момента не е утвърдена от Турция и Унгария, също ще се включи. Общият брой на страните участнички в учението е 31 .

България няма да взе участие с военни формирования, прецизираха от Министерството на защитата за Свободна Европа, а единствено с офицери, които служат в командите структури на Алианса.
Защо се организира учението
Последните учения с сходен мащаб бяха Reforger - по време на Студената война през 1988 година със 125 000 участници - и Trident Juncture през 2018 година с 50 000 участници.

В известието в този момент си НАТО не загатва категорично Русия , само че в главния стратегически документ на алианса точно страната е избрана като най-значимата и директна опасност за сигурността на членовете на организацията.
 Върховният главнокомандващ на Съюзното командване на НАТО в Европа военачалник Кристофър Каволи.
Укрепването (на съюзническите сили бел. ред.) ще се реализира по време на " симулиран сюжет на възникващ спор с непосредствен по мощ съперник ", уточни висшият главнокомандващ Каволи пред кореспонденти в Брюксел след двудневна среща на националните началници на защитата.

Каволи сподели още, че ученията ще отиграват осъществяването на районните проекти на НАТО - първите отбранителни проекти, които алиансът е изготвил от десетилетия насам и в които в детайли се разказва по какъв начин ще се реагира на вероятно съветско нахлуване.
Ролята на Лондон и Берлин
По-директен за военната опасност от Русия като мотив за учението беше английският министър на защитата Грант Шапс. Той, че в Steadfast Defender английските военни военни ще обединят сили с сътрудниците си от 30 страни от НАТО и Швеция, " с цел да обезпечат жизненоважна сигурност против опасността на Путин ".

Самата Англия ще има забележителна роля в престоящото обучение. Обединеното кралство ще изпрати 20 000 военнослужещи . 16 000 ще бъдат военнослужещи от сухопътните войски, дружно с танкове, артилерия и хеликоптери.

Кралските военноморски сили ще изпратят повече от 2000 моряци на осем военни кораба и подводници, а повече от 400 командоси от Кралската морска пехота ще бъдат изпратени в Полярния кръг.

Германия се включва с учението Quadriga 2024 в което вземат участие 12 000 бойци, 3000 транспортни средства и 30 самолета. В него ще се отработи и отработи бързото разрастване на лични сили в Норвегия, Литва или Румъния и да се придобие опит в интервенциите на сухопътните сили, съгласно известие на.
Преминаване към тежки военни качества
През юни предходната година генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че алиансът ще усили броя на силите си с висока степен на подготвеност от 40 000 на " много над 300 000 ". Това е част от исторически обзор, който цели да насочи алианса към тежки военни качества, за разлика от леките и мобилни сили, ситуирани на Балканите и в Афганистан.

След това изказване водачите на НАТО се споразумяха на срещата на върха в литовската столица Вилнюс през юли за новите районни проекти за защита и за основаването на така наречен съюзнически сили за реагиране - многонационални сили, способни да реагират бързо на закани.

НАТО разположи многонационални батальони в балтийските страни, с цел да забави напредъка на всеки агресор при положение на инвазия. През юни Германия сподели, че ще задържи 4000 военнослужещи в Литва за непрекъснато.

Ученията се преглеждат и като основна част от демонстрацията пред Москва, че алиансът е подготвен да води война, обявиха представители на НАТО.

Към момента дейните военни дейности в Украйна не престават, като главните сили на съветската войска са съсредоточени върху завладяването на Синкивка. Руските командири щурмуват града, без публично да регистрират жертви. Продължават и съветските ракетни офанзиви, като последно
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР