НАТО трябва да укрепи присъствието си на източния фланг с

...
НАТО трябва да укрепи присъствието си на източния фланг с
Коментари Харесай

Полският премиер поиска постоянна база на НАТО в страната си

НАТО би трябвало да укрепи наличието си на източния фланг с разполагане на непрекъсната база в Полша, съобщи в изявление през днешния ден полският министър председател Матеуш Моравецки. В същото време той се изрече срещу огромни прехвърляния на военнослужещи на Съединени американски щати на полска територия от Германия, съобщи ДПА.

"Нуждаем се от военната база на НАТО в Рамщайн и се нуждаем от нова непрекъсната военна база в Полша ", споделя Моравецки в изявлението, обещано от него пред френския вестник "Уест-Франс " и вестниците от немската медийна група "Функе ".

През юни Полша и Съединени американски щати се споразумяха да усилят американското военно наличие на полска земя с 1000 военнослужещи и то да стане общо 5500 души.

Тогава президентът Тръмп съобщи, че тези войски може да бъдат трансферирани от Германия или от другаде. Той добави тогава, че Полша би трябвало да бъде възнаградена за осъществяването на задачата на НАТО разноските за защита да бъдат 2 % от Брутният вътрешен продукт, и разкритикува Германия, че не е постигнала тази цел.

Моравецки желае "в Германия да останат колкото може повече американски бойци " и съобщи, че "никой не обмисля съществено да редуцира доста американското наличие " там.

Разполагането на американски войски в Полша и Германия не е въпрос на "или - или ", сподели той.

"Не бих споделил, че Германия е гратисчия (в сферата на отбраната), само че нейният принос не подхожда на отговорностите й. Германия би трябвало да усилва отбранителните си разноски с по-бързи темпове ", добави Моравецки.

Миналата година Германия е похарчила за защита 1,2 % от своя Брутният вътрешен продукт. Тя желае през идващите години да усили разноските, само че даже и освен това желание тя отново няма да доближи избраната от НАТО цел от 2 % от Брутният вътрешен продукт.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР