НАТО трябва да предприеме допълнителни мерки в областта на гарантирането

...
НАТО трябва да предприеме допълнителни мерки в областта на гарантирането
Коментари Харесай

RAND Corporation: България да се въоръжава срещу Русия

НАТО би трябвало да предприеме спомагателни ограничения в региона на гарантирането на сигурността на Алианса и страните членки против Русия в Черноморския район, в това число разполагането на спомагателни военновъздушни и военноморски системи за защита на територията на България и Румъния.

Тези отбранителни ограничения не е належащо да се пробват да дават отговор изцяло реципрочно на ескалиращото въоръжаване на Кримския полуостров от страна на Кремъл, в случай че бъдат придружени с увеличение на военноморските учения на Алианса в Черно море и опазване на поддръжката за Украйна и Грузия.

Това са част от заключенията в отчет на авторитетната американска лобистка корпорация във военно-промишления бранш RAND. Той е формиран след среща, на която е била обсъждана тактика за въздържане на Русия в Черноморския район, написа "Труд ".

В документа се акцентира, че при съществуващите геополитически условия е “немислимо” на този стадий за западните съдружници да изградят устойчива тактика за отбрана на общите ползи в Черно море, която паралелно на отбранителните провокации да отвърна и другите типове “злонамерено съветско влияние”.

В отчета си RAND показва още, че защото няма чисто военно решение за сигурността в Черно море, ефикасната западна тактика допуска по-добро състезание с Русия за доброжелателното отношение на хората в района.

Това, съгласно корпорацията, изисква по-ефективни и по-добре интегрирани стратегически информационни старания, както и опълчване на кибер и хибридните закани.

Сред заключенията, които прави RAND, е, че главните цели на Москва в Черноморието са моделирани по отношение на изискванията във всяка страна от района.

Основна задача е другите съседи да бъдат държани в положение на необвързаност или неустановеност, що се отнася до връзките на съответната страна с Русия и Запада. Това ги оставя открити за съветско икономическо, политическо и злонамерено въздействие, считат от корпорацията.

По отношение на България и Турция, съгласно отчета, Кремъл ползва разнообразни тактики, чрез стопански и енергийни тласъци и поощрения, с цел да раздалечи и двете страни от Европейски Съюз и НАТО.

Сред ходовете на Москва са стратегическите медийни интервенции, които се водят в двете страни и целят главно основаването на позитивен имидж на Русия.

По този метод Москва употребила и плана за газопровода “Турски поток”, с цел да предложи на България ролята на “газов хъб за съветски естествен газ”, в случай че страната не разполага с нужната инфраструктура и не може да е повече от “транзитна страна”, показват специалистите.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР