НАТО трябва да играе по-голяма роля в сигурността в Черно

...
НАТО трябва да играе по-голяма роля в сигурността в Черно
Коментари Харесай

Украйна: Време е Черно море да се превърне в море на НАТО

НАТО би трябвало да играе по-голяма роля в сигурността в Черно море и да интегрира противовъздушната и противоракетната защита на Украйна с тези на съдружниците от алианса . Това съобщи украинският външен министър Дмитро Кулеба, представен от Ройтерс.

Черно море е инструмент за превръщането на цяла Европа в мирна и насочена към бъдещето. За страдание, това също е проява на това какъв брой бързо могат да се влошат нещата, в случай че човек пренебрегне заканите. Време е да превърнем Черно море в това, в което се трансформира Балтийско море, море на НАТО, добави той.

Говорителят на Кремъл Д митрий Песков бе безапелационен, че Черно море в никакъв случай не може да бъде море на НАТО. Това е споделено море, то би трябвало да бъде море на съдействие, взаимоотношение и сигурност за всички крайбрежни страни. И тази сигурност е неделима, добави той.

Черно море и неговото украинско крайбрежие бяха решаващи театри на войната след нахлуването на Русия в Украйна предходната година. Както Москва, по този начин и Киев разчитат на морето за търговия, в това число доставка на зърнени пазари като два от най-големите експортьори на храни в света. Руска обсада заплашваше да провокира световна продоволствена рецесия предходната година, до момента в който Организация на обединените нации и Турция не подписаха съглашение за опазване на пристанищата отворени, което към момента е в центъра на вниманието на дипломацията.

Трябва дружно да решим общия съветски проблем. Например поддържам експертната концепция за консолидиране на системите за противовъздушна и противоракетна защита на Украйна с тези на черноморските и балтийските съдружници в НАТО, уточни Кулеба.

Черноморският флот на Русия е основан в Крим, който Москва анексира през 2014 година От миналогодишната инвазия Москва завладя цялото крайбрежие на Азовско море, което се отваря към Черно море, само че нейното нахлуване по крайбрежието на Черно море беше спряно на към 130 км източно от основното пристанище на Украйна Одеса.

В северната част на Европа картата на сигурността към Балтийско море беше преначертана през последната година от решението на Финландия и Швеция да аплайват за присъединение към НАТО, оставяйки Русия скоро да бъде единствената крайбрежна страна отвън западния боен алианс.

Заявленията на Украйна и Грузия за присъединение към НАТО ще имат същото влияние върху Черно море, където България, Румъния и Турция към този момент са членове.

Според Кулеба идната среща на върха на НАТО във Вилнюс е опция участие на Украйна в НАТО да се придвижи напред.
 Сигурността на Черно море е в светлината на прожекторите
Сигурността на Черно море е в светлината на прожекторите

Нужна е тактика за отговор на евентуални закани в бъдеще
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР