„НАТО смята, че е възможно да постигне споразумения с Русия,

...
„НАТО смята, че е възможно да постигне споразумения с Русия,
Коментари Харесай

НАТО няма планове за разполагане на войски в Украйна

„ НАТО счита, че е допустимо да реализира съглашения с Русия, в случай че тя не реши да употребява военна мощ “, сподели ръководителят на Алианса Йенс Столтенберг.

По думите му Алиансът към момента не е наясно с желанията на Русия по отношение на Украйна, само че ще вземе решения според от обстановката.

Генералният секретар на НАТО взе участие в онлайн събитието на Атлантическия съвет „ Front Page “, отдадено актуалната обстановка със сигурността в Европа. То се организира на фона на продължаващото напрежение сред Русия и НАТО по отношение на Украйна.

Столтеберг призна за съществуване на различия сред съдружниците по това каква помощ да бъде оказана на Украйна, допълвайки, че НАТО няма никакви проекти за разполагане на бойни групи в Украйна.

На въпрос, че Украйна е сложена да избира сред Русия и НАТО, генералният секретар отговори, че Алиансът в никакъв случай не е поставял това изискване. По думите му демократично право е на всяка суверена страна е да избира накъде да поеме в бъдеще, само че НАТО в никакъв случай не е притискало Киев за участие.

В сряда вечерта Русия получи писмени отговори от Съединени американски щати и НАТО на предложенията за гаранции за сигурност, които изложи предишния месец в опит да деескалира напрежението със Запада във връзка с Украйна. В отговора си НАТО отхвърли настояването на Русия да попречи на Украйна и други някогашни руски републики да се причислят към Алианса и удостовери своята " политика на отворени порти ", съгласно която всяко решение за разширение на алианса би трябвало да бъде взето " с единомислещо единодушие ".

Руският външен министър Сергей Лавров съобщи, че Москва преглежда отговорите и идната стъпка на Русия ще бъде избрана от президента Владимир Путин.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР