НАТО ще увеличи значително числеността на силите си за бързо

...
НАТО ще увеличи значително числеността на силите си за бързо
Коментари Харесай

НАТО ще увеличи силите си за бързо реагиране до 300 хил. души

НАТО ще усили доста числеността на силите си за бързо реагиране NRF до над 300 хиляди души, разгласи генералният секретар на военния алианс Йенс Столтенберг. " Ние ще трансформираме силите за бързо реагиране на НАТО и ще увеличим броя им до над 300 000 души ", сподели той в изказване пред публицисти преди срещата на върха на НАТО, която ще се в Мадрид в сряда и четвъртък. В момента силите за бързо реагиране на отбранителния съюз, които са на непосредствено послушание на висшия главнокомандващ, са с бройка към 40 хиляди военнослужещи.

В рамките на 10-годишната тактика на НАТО, която следва да бъде осъвременена, Русия ще бъде избрана като най-важната и директна опасност. Освен това за първи път Китай ще бъде включен като предизвикателство за бъдещето.

Това е фундаментална смяна в тактиката на НАТО, защото в последната редакция на документа, признатата през 2010 година, Русия е разказана като стратегически сътрудник. " Това няма да е по този начин в стратегическата идея, която ще договорим в Мадрид ", сподели още Столтенберг, представен от Reuters. " Очаквам, че съдружниците ще заявят ясно, че Русия съставлява директна опасност за нашата сигурност, за нашите полезности, за основания на правила интернационален ред ".
Реклама
В изявление за Financial Times генералният секретар на НАТО споделя, че новият проект, който би трябвало да бъде утвърден на годишната среща на върха, ще усъвършенства фрапантно защита на алианса на изток, като измести фокуса от въздържане на вероятно настъпление към цялостна отбрана на съюзническата територия. Премиерът на Естония Кая Калас обаче предизвестява, че сегашната теория на алианса допуска, че балтийските страни ще бъдат " заличени от картата " при положение на съветско нахлуване, преди НАТО да се опита да предприеме контраофанзива за освобождението им след 180 дни.

" Никога не споделяме детайлности за оперативните проекти. Но мога да ви уверя, че от десетилетия сме в положение да пазиме страните, граничещи с Русия, като приспособяваме наличието си според от оценката на заканите. Правили сме го и преди и ще го създадем още веднъж ", разяснява Столтенберг. Той също по този начин прибавя, че алиансът ще " ускори доста " защитата си в Източна Европа, и че Русия няма да може да завладее естонската столица Талин, " тъкмо както Съюз на съветските социалистически републики не са били в положение да завладеят град Хиркенес в Северна Норвегия или Западен Берлин по време на Студената война ".
Русия ще бъде избрана като най-пряката опасност за сигурността
В момента отбранителната конструкция на НАТО в Прибалтика включва към 8000 задгранични военнослужещи, проведени в подсилени батальонни бойни групи. Те са ръководени от Обединеното кралство, Канада и Германия, като задачата им е да са самобитен " спусък ", да възпират вероятно в началото навлизане и след това към тях последователно да се надграждат нови сили. Представители на НАТО към този момент са уверени, че този метод към този момент е мъчно използван предвид на мащаба на съветската инвазия в Украйна. Новата тактика на НАТО, в която се връщат детайли от планирането през Студената война за попречване на евентуална руска инвазия, ще разреши на военните командири на НАТО да знаят авансово тъкмо кои сили са в подготвеност и какъв брой бързо могат да доближат до бойното поле. Русия ще бъде избрана като " най-пряката и непосредствена опасност за нашата сигурност ", обобщава Столтенберг.
Реклама
Генералният секретар на алианса разяснява също, че тежките думи на естонския министър-председател по отношение на защитата на страната ѝ " отразяват нейната угриженост ", и добави, че е разискал " тъкмо тези въпроси " с водачите на Балтийските страни. " Те са били под руско ръководство в продължение на десетилетия. Имат история, в която в действителност са научили по сложния метод какво значи да бъдеш атакуван и окупиран ", сподели Столтенберг. " Приемам, че Калас желае по-голямо наличие на НАТО и мога да ѝ обещая... по-голямо наличие. "
Повишено напрежение в Прибалтика
Лидерската среща в Мадрид ще се организира в миг, когато Москва насочва все по-остри закани против Литва, във връзка със възбраната за транспорта на избрани товари, които попадат в обсега на европейските наказания, през нейна територия към съветския екслав Калининград. Сухопътната връзка сред Беларус и Калининград, която минава по границата сред Полша и Литва (т.нар. Сувалски коридор), от дълго време е избрана от НАТО като слабост в защитата на района.

По този мотив Столтенберг добави, че е внимателен да спекулира дали заканите на Русия целят да провалят срещата на върха на НАТО, или са просто съвпадане, само че съветските изявления " ни припомнят за нещо, което доста добре осъзнаваме ". " Независимо дали това се случи директно преди, директно след или дълго след срещата на върха на НАТО, това не трансформира действителността. Трябва да бъдем готови ", обобщава той.
Свързани публикации Ердоган се оглежда за нови изтребители 27 юни 2022, 15:08 Европейски Съюз сподели " да " на Украйна 24 юни 2022, 08:16 Шолц отхвърли възобновяване на естествени връзки с Русия в близко бъдеще 23 юни 2022, 16:29 Напрежение сред Европейски Съюз и Русия, откакто Литва ограничи жп преноса от и до Калининград 21 юни 2022, 15:11 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР