НАТО ще увеличи военното си присъствие в Полша, Литва, Латвия

...
НАТО ще увеличи военното си присъствие в Полша, Литва, Латвия
Коментари Харесай

НАТО обмисля изпращането на войски в Полша и Прибалтика, ако Русия остави частите си в Беларус

НАТО ще усили военното си наличие в Полша, Литва, Латвия и Естония, в случай че Русия остави своите елементи в Беларус и след плануваните там военни учения. Това разяснява в понеделник ръководителят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер, представен от Ройтерс.

В момента Русия е разположила 30 хиляди бойци в Беларус за присъединяване в взаимни учения в допълнение към останалите десетки хиляди, които са по руско-украинската граница.

Съединени американски щати към този момент изпратиха 3 000 свои бойци в Румъния и Полша, а Германия обмисля да усили контингента си в Литва. Възможно е да има в допълнение разполагане на сили от страните от НАТО, споделя Бауер.

"Разбира се, това доста зависи от това дали съветските войски ще останат в Беларус ", добави той на конференция в Брюксел.

Русия споделя, че не възнамерява инвазия в Украйна, само че би могла да предприеме неуточнени военни дейности, в случай че не бъдат изпълнени обвързваните със сигурността нейни претенции, в това число заричане, че НАТО в никакъв случай няма да одобри Украйна - изискване, което Съединени американски щати и 30-членният западен алианс дефинираха като недопустимо.

"Ако погледнете струпаните сили, Русия би могла да разполага с задоволително войски за сериозна инвазия до края на този месец ", сподели Бауер. Той посочи, че НАТО не знае какви са съветските планове.

В момента покрай украинската граница. Западните страни считат, че това е подготовка за нахлуване, до момента в който съветският президент Владимир Путин отхвърля да има такива проекти. В същото време Кремъл упорства европейските страни и Съединени американски щати да дадат гаранции за сигурността в района, в това число и обещанието, че Киев в никакъв случай няма да бъде признат в НАТО.

На този декор в понеделник стартира, които целят деескалация на напрежението. Президентът на Германия Еманюел Макрон е в Москва за среща с сътрудника си Владимир Путин, а немският канцлер Олаф Шолц пътува за Съединени американски щати. Там той ще се срещне с американския президент Джо Байдън.
 Уроци по война: Учениците в Украйна се приготвят за най-лошото  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР