НАТО ще разработи план за разполагане на сили в ЕС

...
НАТО ще разработи план за разполагане на сили в ЕС
Коментари Харесай

НАТО ще разработи план за разполагане на сили в ЕС в случай на конфликт с Русия

НАТО ще създаде проект за разполагане на сили в Европейски Съюз при положение на спор с Русия. Командният център на НАТО в Улм, Германия, създава проект за разполагане на въоръжените сили на алианса в цяла Европа, както и за поддръжката и укрепването им при положение на спор с Русия, написа английският вестник Financial Times, базирайки се на неназовани публични лица.

Изданието написа, че новите оценки на съветския боен потенциал и хипотетичните закани за сигурността на НАТО от Руската федерация са довели до вълна на безпокойствие измежду западните държавни управления и напън за увеличение на вложенията в защитата. В същото време съветският президент Владимир Путин в изявление за американския публицист Тъкър Карлсън по-рано съобщи, че страните от НАТО се пробват да сплашат популацията си с мислена съветска опасност и умните хора прелестно схващат, че това е подправена.

„ Съвместното логистично и логистично командване на НАТО, командният център на алианса в южния немски град Улм, създава проекти за това по какъв начин въоръжените сили на алианса ще бъдат ситуирани в цяла Европа и ще бъдат подкрепени и подсилени при положение на спор “, цитира изданието длъжностни лица.

Процесът ще се основава на поуките

Както беше маркирано, този развой ще се основава на поуките, извлечени от ученията на НАТО Steadfast Defender, които „ симулират широкомащабен спор с зложелател в източната част на алианса “. Financial Times акцентира, че това е най-мащабното обучение в историята на НАТО след Студената война. В същото време ръководителят на военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер призна, че ученията са отдадени на подготовката за спор с Русия.

По-рано Кристофър Каволи, главнокомандващ силите на НАТО в Европа, сподели, че алиансът ще организира „ най-голямото многомесечно обучение от десетилетия “ Steadfast Defender 2024. В маневрите ще вземат участие към 50 военни кораба, 80 самолета и 1,1 хиляди единици наземна военна техника, в това число 133 танка и към 90 хиляди военнослужещи. Местата на ученията включват балтийските страни, Полша и Германия. Ученията ще се проведат от февруари до май.

На собствен ред ръководителят на военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер по-рано призна, че новите отбранителни проекти на алианса са създадени най-вече при положение на конфликт с Русия. Според него в отбранителните проекти и тактика на НАТО алиансът „ разказва две съществени закани за алианса – Русия и терористичните групировки “. Бауер уточни още, че НАТО „ преглежда Русия като опасност за НАТО и на това са отдадени отбранителните проекти “.

Интервюто на Путин за Карлсън

Руският президент в изявление за американския публицист Тъкър Карлсън изясни в детайли, че Москва няма да атакува страните от НАТО. Путин добави, че западните страни са почнали да схващат, че стратегическото проваляне на Русия в спора с Украйна е невероятно, тъй че би трябвало да помислят за идващите си стъпки, до момента в който Руската федерация е подготвена за разговор.

Междувременно в последно време на Запад все по-често се чуват хрумвания за директен въоръжен спор сред алианса и Руската федерация. Кремъл означи, че Руската федерация не съставлява опасност, не заплашва никого, само че няма да пренебрегне дейности, които са евентуално рискови за нейните ползи.

Освен това през последните години Руската федерация означи невиждана интензивност на НАТО наоколо до западните си граници. Алиансът уголемява самодейностите и го назовава „ въздържане на съветската експанзия “. Москва неведнъж е изразявала угриженост по отношение на натрупването на сили на алианса в Европа. Руското външно министерство съобщи, че Москва остава отворена за разговор с НАТО, само че на равноправна основа, до момента в който Западът би трябвало да се откаже от курса на милитаризиране на континента.

Източник – Financial Times/Превод:SafeNews
За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Още вести четете в категория Свят

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР