НАТО ще разгърне в България мощна бригада от много добре

...
НАТО ще разгърне в България мощна бригада от много добре
Коментари Харесай

Денков и Тагарев в разногласие за елитната бригада от 5000 НАТО-войници в България

НАТО ще разгърне в България мощна бригада от доста добре подготвени елементи на няколко страни и по този метод ще усили 4 пъти настоящето си наличие.Според утвърдените в този момент районни проекти на отбрана на Алианса от Русия, каквито се вършат за първи път от Студената война насам, сегашната батальонна бойна група на НАТО в България ще стане бригада.

 

Това разкри министър председателят Николай Денков, който взе участие в срещата на високо равнище на Алианса във Вилнюс.

По стандартите на НАТО бойната батальонна група е от към 1300 бойци, а бригадата - към 5000 бойци, или 4 пъти по-многочислена. На процедура в бригадата има няколко батальона.

 

Военният министър обаче внесе различие по тематиката.

" Предвижда се многонационалната бойна група на наша територия да може да се усили до равнище бригада. Това към момента не значи, че все още ние ще се стремим тази бригада да бъде изцяло окомплектована, а точно на наша територия да има към 5000 души, не става въпрос за това. А да имаме построена цялата логистична инфраструктура и всичко належащо за поддръжка от страна хазаин ", заяви пред публицисти след срещата на НАТО във Вилнюс инистър Тодор Тагарев.

 

По думите му все още не е говорено бойната група да е в цялостен състав. „ Към някои други съдружници може би условията са малко по-тежки, само че и там са отсрочени малко във времето процесите за цялостно окомплектоване на тези бойни формирования ”, уточни той.

 

Министър Тагарев уточни, че периодите за усилването на бойната група са съгласно периодите на деяние. „ Те обаче не са обществена информация. Има разнообразни нива на подготвеност. Едно от нещата, за които се приказва доста, е повишение нивото на ситуационна информираност. За може, в случай че има опасност, задоволително време преди този момент да стане ясно да стартира процеса на доокомплектоване на съответните поделения, които са планувани за нашата територия ”, посочи той.

 

В момента в България има една батальонна група от към 1200-1300 души, като тя е с рамкова страна Италия. За нея Съединени американски щати дадоха рота с бойни бронирани машини " Страйкър ". Англия изпратиха рота от състава на Кралския ирландски полк на Британската войска, Гърция се включи с противотанков взвод, а България с 42-ри механизиран батальон от Сухопътните войски, който участваше в задачи в Афганистан. Самата Италия е с най-многобройното присъединяване в групата с над 700 военни с повече от 50 единици техника. В групата има военни и от Турция, Северна Македония, Черна гора, Албания.

Всъщност тази бойна група беше заложена още в края на 2021 година Тя беше част от прилаганите от НАТО ограничения по усилена зоркост. Една от тях беше точно основаването на спомагателни бойни групи в страните от югоизточния фланг на Алианса - в Румъния, България, Унгария и Словакия, по сходство на до тогава към този момент съществуващите бойни групи в Полша и Балтийските страни.

С решение от 27 януари 2022 г на българското държавно управление беше избрана национална позиция за образуването на бойна група на наша територия. Първоначално се твърдеше, че това ше е български батальон, с българско управление. С нахлуването на Русия в Украйна обаче нещата внезапно се трансформираха и като рамкова страна беше избрана Италия, по този начин както да вземем за пример Франция е за Румъния.

С цел синхронизиране на общите старания на Алианса за увеличение на сдържащия и защитителен капацитет, всички бойни групи, ситуирани по източния фланг на Алианса в Естония, Латвия, Литва, Полша, Словакия, Унгария, Румъния и България са придадени под оперативното командване на Върховният съюзен командващ за Европа (SACEUR).

Постигането на цялостни оперативни качества от многонационалното формирование в България беше тествано и заявено по време учението „ Ответен удар “ през декември 2022 година

Сега НАТО приема три нови районни отбранителни проекта - Север, Център и Юг, надлежно за Атлантика, Северна Европа и Средиземноморието и Черно море. За осъществяването на проектите ще се разчита към този момент на 300 000 военни във висока степен на подготвеност. Веднага след началото на войната на Русия в Украйна Алиансът разположи 40 000 бойци по Източния фланг, като настрана от това 100 самолета и 27 кораба патрулират всекидневно. Новите проекти значат увеличение на наличието в пъти.

За да се трансформира батальона в бригада, то сигурно ще би трябвало да мине и през решение на българското държавно управление, а евентуално и през Народното събрание. При сегашните си изказване Денков категорично посочи, че сигурно ще има нарастване на бойците, в това число и на българското присъединяване.

 

" Не става въпрос за това. А да имаме построена цялата логистична инфраструктура и всичко належащо за поддръжка от страна хазаин ", отвърна министър Тагарев.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!  

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР