НАТО ще продължи да подкрепя афганистанските сили, обеща днес генералният

...
НАТО ще продължи да подкрепя афганистанските сили, обеща днес генералният
Коментари Харесай

НАТО ще продължи да подкрепя афганистанските сили

НАТО ще продължи да поддържа афганистанските сили, даде обещание през днешния ден генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг след диалози с държавния секретар на Съединени американски щати Майк Помпео на фона на американските старания да бъде подписано спокойно съглашение с талибаните, съобщи ДПА.

"НАТО изцяло поддържа напъните да бъде реализиран мир в Афганистан ", написа Столтенберг в Туитър след диалозите си с Помпео в Брюксел. "Осъждам неотдавнашните ужасяващи атентати и НАТО остава ангажирано да поддържа афганистанските сили ", добави той.

Съединени американски щати и талибаните договарят от повече от година за намиране на политическо решение на почналата преди 18 години война в Афганистан.

Миналата седмица президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп разгласи, че Вашингтон ще понижи съвсем на половина числеността на американските бойци в Афганистан, до 8600 души, в случай че съглашението бъде финализирано.

Не е ясно какво ще значи това за наличието на НАТО в Афганистан, отбелязва ДПА. Войските на Съединени американски щати са съвсем половината от състава на цялата задача на алианса за образование и съветване на афганистанските сили за сигурност.

Според натовски представител Столтенберг и Помпео са разискали също отдавнашните старания на Вашингтон да бъдат увеличени европейските отбранителни разноски в границите на алианса, както и подготовката за срещата на върха на НАТО през декември в Лондон.

Помпео дойде в Брюксел нощес и беседва с определената за ръководител на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Днес той се чака да се срещне и с бъдещия ръководител на Европейския съвет Шарл Мишел, ръководителя на Европейския парламент Давид Сасоли и идващия началник на външната политика на съюза Жозеп Борел.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР