НАТО ще окаже подкрепа на афганистанското правителство, доколкото е възможно,

...
НАТО ще окаже подкрепа на афганистанското правителство, доколкото е възможно,
Коментари Харесай

НАТО ще окаже подкрепа на афганистанското правителство, талибаните настъпват

НАТО ще окаже поддръжка на афганистанското държавно управление, доколкото е допустимо, съобщи през днешния ден генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг, представен от Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

 Талибаните превзеха и втория максимален град в Афганистан - Кандахар Виж още

Той приказва след изключително съвещание в Брюксел с посланиците на членуващите в алианса страни.

" Съюзниците и НАТО са съществено обезпокоени от нарасналите равнища на принуждение, които са резултат от офанзивата на талибаните, и изключително от офанзивите против цивилни, от убийствата против авансово набелязани жертви и от информациите за съществени нарушавания на човешките права ", сподели Столтенберг.

Западът няма да признае режима на талибаните за законен, в случай че те вземат властта в Афганистан със мощ, акцентира той, представен от Асошиейтед прес.

Генералният секретар на НАТО удостовери уговорката на организацията да окаже поддръжка за политическо решение на спора, съобщи ДПА.

" Сигурността на нашия личен състав е от първостепенно значение. НАТО ще резервира своето дипломатическо наличие в Кабул и ще продължи да се приспособява съгласно нуждата ", сподели още Столтенберг.

Афганистан е на път да се трансформира в провалена страна и да изпадне в революция - условия, в които въоръжени групи като Ал Кайда ще процъфтят и евентуално още веднъж ще стартират да заплашват Запада. Това съобщи през днешния ден министърът на защитата на Англия, представен от Ройтерс.

 Снимка: БТА/АР

След 20 години военни дейности в Афганистан Съединени американски щати изтеглиха по-голямата част от войските си. Това разреши на талибанските сили да стартират широкообхватна акция за завладяване на територия в страната, която дипломати дефинираха като унизителна за водещата международна мощ.

``Крайно съм обезпокоен, че провалените страни са плодородна почва за насърчаване на този вид хора ", разяснява пред телевизия " Скай " министърът на защитата Бен Уолъс. " Ал Кайда най-вероятно ще се завърне ", добави той.

" Англия откри през 30-те години на 19 век, че това е страна, ръководена от военачалници и разнообразни територии и племена. Ако не се внимава доста, се стига до революция. Мисля, че ние сме се запътили към революция ", съобщи той пред Би Би Си.

Уолъс предизвести, че талибаните не са единна организация, а име, обхващащо " всевъзможни разнообразни ползи ".

Скоростта на напредъка на талибаните шокира афганистанското държавно управление и неговите западни съдружници.

Талибаните направляваха по-голямата част от територията на Афганистан от 1996г. до 2001г. След офанзивите от 11 септември 2001г. те бяха свалени от власт от Съединени американски щати поради отхвърли да предадат лидера на Ал Кайда Осама бин Ладен. Според Уолъс Западът би трябвало да разбере, че не може бързо да поправи страни като Афганистан, а би трябвало да се оправя със обстановките.

Той добавя, че в случай че талибаните още веднъж стартират да приютяват Ал Кайда, " е допустимо да се върнем ".

Според Уолъс вторият по величина град в Афганистан Кандахар и Лашкар Гах към този момент " са общо взето в талибански ръце ".

 Снимка: БТА/АР

Талибаните превзеха през днешния ден още няколко провинциални столици в Афганистан , съобщи Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че ислямистките бунтовници са на път да обкръжат столицата на страната Кабул - броени дни преди окончателното евакуиране на американските въоръжени сили от страната.

През последните 24 часа талибаните превзеха Кандахар, на юг, и Херат, на запад, надлежно втория и третия по брой на популацията град в Афганистан, а също и Хелманд, на юг. И трите града са столици на едноименни провинции.

Талибаните понастоящем владеят половината от 34-те провинциални столици в Афганистан и над две трети от територията на страната.

Макар към момента да няма директна опасност за Кабул, ислямистките бунтовници сега водят сражения с държавните сили в провинция Логар - на към 80 километра от афганистанската столица, отбелязва АП.

Талибаните през днешния ден превзеха град Пул-и-Алам, столица на афганистанската централна провинция Логар, който се намира на към 80 километра от столицата Кабул.

Бойците плениха губернатора и началника на разследващата работа в града, откакто взеха надзор над държавни здания, заяви Хасибула Станакзай - член на локалния съвет. Информацията бе доказана и от Хума Ахмади, който е представител на провинцията в афганистанския парламент.

Провинция Логар има близо 120 хиляди поданици. Обикновено от пътят с кола от Кабул до провинцията лишава към 90 минути.

Пул-и-Алам е 16-ата провинциална столица, превзета от талибаните за една седмица.

Междувременно афганистанският ефирен канал " Толо нюз ", представен от ТАСС, заяви, че известният в Афганистан политически деятел и някогашен водач на муджахидините по време на руската инвазия Исмаил Хан се е предал на талибаните, откакто през вчерашния ден те превзеха град Херат.

Според източници на малкия екран, Исмаил Хан е бил последван в дейностите си от всички локални служители, в това число и губернатора, както и от началника на локалната полиция, който оглавява и един от корпусите на държавните сили.

Говорителят на талибаните Забиула Муджахид от своя страна заяви в Туитър, че посочените лица са се " включили към талибаните дружно със своите поддръжници ".

 Снимка: БТА/АР

Държави закриват посолствата си и изтеглят жителите си

Норвежката министърка на външните работи Ине Ериксен Сьорейде заяви на конференция, че заради утежняването на обстановката със сигурността в Афганистан Норвегия краткотрайно затваря посолството си там, съобщи Франс прес.

Всички чиновници на задачата, в това число работещите в посолството афганистанци, ще бъдат изтеглени.

Днес Дания също заяви, че затваря посолството си в Афганистан, поради влошаващата се обстановка в областта на сигурността в тази страна, съобщи през днешния ден датският министър на външните работи Йепе Кофод, представен от Ройтерс.

Германия ще понижи до най-малко личния състав на посолството си в Кабул, съобщи през днешния ден немският външен министър Хайко Маас. " Кризисният координационен екип на държавното управление реши също по този начин да реализира по-бързо чартърни полети (за евакуация на чиновници на посолството и на афганистанци, които са работили за дипломатическото представителство), които в началото бяха планувани за края на този месец ", сподели още Маас пред публицисти.

Финландия оставя отворено посолството си в Афганистан, само че е решила да одобри до 130 афганистанци, които са работили за нея, Европейски Съюз и НАТО, както и техните фамилии, разгласи финландският външен министър Пека Хаависто.

Британският министър председател Борис Джонсън свика през днешния ден съвещание на държавното управление, на което да бъде разисквано развиването на рецесията в Афганистан, съобщи Франс прес, като се базира на английското държавно управление.

Иран краткотрайно затвори консулството с в Мазар-и Шариф, съобщи ТАСС.

Иранските управляващи се притесняват, че конфликтите сред афганистанските държавни сили и талибаните може да доведат до утежняване на обстановката в града и до заплаха за представителите на иранската дипломатическа задача.

Може да се наложи Нидерландия да затвори посолството си в Кабул, съобщи през днешния ден нидерландското държавно управление, съобщи Ройтерс.

Нидерландия има намерение да държи посолството си отворено допустимо най-дълго време, само че няма по какъв начин то да продължи да работи, в случай че Кабул бъде обсаден или високомерен от талибаните, съобщи пред публицисти нидерландската външна министърка Сигрид Каг.

Нидерландските управляващи поставят старания за евакуацията на дипломатически си личен състав и на афганистански преводачи, които са работили за Нидерландия, посочи говорителка на външното министерство.

Нидерландското външно министерство прикани предходната седмица всички жители на Нидерландия, които към момента се намират в Афганистан, бързо да изоставен страната, тъй като посолството не може да им окаже подпомагане или да ги изтегля.

Франция още веднъж прикани жителите си неотложно да изоставен Афганистан, съобщи Ройтерс.

" В светлината на влошаващата се обстановка в областта на сигурността още веднъж призовахме " намиращите се в Афганистан френски жители да изоставен тази страна, съобщи през днешния ден френското министерство на външните работи в писмен отговор на въпрос дали има намерение да изтегля чиновниците на френското посолство и френските жители от Афганистан.

Испанското министерство на защитата сподели, че допустимо най-скоро ще изтегля от Афганистан афганистанските преводачи, които са работили за испанските сили в страната, съобщи Асошиейтед прес.

Според испански медии към 50 преводачи ще бъдат евакуирани дружно със фамилиите си.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР