НАТО ще изтегли временно част от служителите си в Ирак,

...
НАТО ще изтегли временно част от служителите си в Ирак,
Коментари Харесай

НАТО обяви важна новина за Ирак

НАТО ще изтегли краткотрайно част от чиновниците си в Ирак, откакто прекрати задачата си за образование на иракските сили вследствие на мощното напрежение сред Вашингтон и Техеран поради убийството на иранския военачалник Касем Сюлеймани, предадоха международните организации.

"Взимаме всички нужни защитни ограничения, с цел да защитим нашите чиновници. Това включва и краткотрайно пренасяне на част от тях на друго място - в Ирак или отвън страната ", съобщи неназован представител на алианса. Той обаче добави, че НАТО ще резервира наличието си в Ирак.

Мисията на НАТО в Ирак включва няколкостотин съветници, обучители и спомагателен личен състав, както от страните членки, по този начин и от партньорски на

НАТО още на 4 януари беше заставен да прекрати всички действия, свързани с задачата й в Ирак поради опасения за сигурността на чиновниците в нея. На идващия ден иракските депутати одобриха резолюция с искане непознатите военни да изоставен Ирак. Англия желае да резервира военните си в Ирак, само че ще се изтегли от страната, в случай че Багдад го изиска, съобщи през днешния ден английският външен министър Бен Уолас, съобщи Ройтерс.

В Народното събрание той сподели, че Англия ще зачита суверенитета на Ирак, че ще се опита да убеди иракчаните, че е в техен интерес английските военни да останат там. Но в случай че Багдад изиска те да изоставен, това е негово право и Англия ще го почете.

Франция няма желание да изтегля военните си, които в този момент се намират в Ирак за образование на иракските им сътрудници, съобщи Франс прес, като се базира на френски държавен източник, поискал анонимност.

"След събитията, станали в Багдад, ние още предишния петък засилихме равнището на отбрана на нашите военни, ситуирани в Ирак. Направено е всичко, с цел да се подсигурява тяхната сигурност ", написа по-рано през днешния ден в Туитър френският министър на въоръжените сили Флоранс Парли.

"Приоритетът през днешния ден е същият като през вчерашния ден и би трябвало да бъде същият и на следващия ден: битка против Даеш. Успокояването на напрежението сред Ирак и в района е належащо: интернационалната антиджихадистка коалиция би трябвало да може да продължи задачата си ", добави тя.

Франция е част от антиджихадистката коалиция, управлявана от Вашингтон, и има към 200 военни в Ирак, от които 160 образоват иракски военни, съгласно данни на френския общоприет щаб. В Близкия изток Франция има общо 1000 военни, които са част от антиджихадистката коалиция.

По-рано през днешния ден немската войска разгласи, че изтегля част от разположените си в Ирак бойци.Те ще бъдат предислоцирани в Йордания и Кувейт поради напрежението в района.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР