НАТО се върна към доставките на Киев на изтребители МиГ-29

...
НАТО се върна към доставките на Киев на изтребители МиГ-29
Коментари Харесай

Военни пилоти на Украйна се готвят за среща с неизвестен самолет

НАТО се върна към доставките на Киев на изтребители МиГ-29 и F-16, които са на въоръжение в страните от Източна Европа. Това стана, откакто Алиансът призна " колосалния резултат " от съветските ракетни удари върху енергийния бранш на Украйна. Ще оказват помощ ли тези самолети на Киев да отбрани небето на страната, кой ще ги ръководи и ще могат ли полски водачи в униформи на водачи от Военновъздушни сили на Украйна да вземем за пример да ръководят тези изтребители?

Лидерите на НАТО се върнаха към концепцията да доставят на Украйна изтребители МиГ-29, както и по-модерни американски F-16. Това заяви за “Блумбърг ” във вторник някогашният главнокомандващ на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа, пенсионираният адмирал от Военноморски сили на Съединени американски щати Джеймс Ставридис.

„ Ръководителите на страните от НАТО още веднъж разискват опцията да дават на Киев руски изтребители МиГ-29 (Полша по-рано съобщи подготвеност да ги изпрати в Киев) или даже многофункционални и лесни за асимилиране американски F-16, които са в обилие “, написа Ставридис. Адмиралът напомня, че Северноатлантическият алианс се е отказал от този проект в първите дни на спора, само че в този момент приканва за връщане към този въпрос и увеличение на помощта за Киев в Противовъздушна отбрана.

„ Украинският президент Владимир Зеленски, несъмнено, желае НАТО да наложи неразрешена за полети зона над страната и постоянно приканва Запада да „ затвори небето “ на Украйна. Най-вероятно той ще получи системи за Противовъздушна отбрана “Железен купол ” и “Пейтриът ”, а също по този начин, евентуално, и тактически изтребители ”, счита Ставридис. Той акцентира, че към този момент превъзходството във въздуха е на страната на съветските Военновъздушни сили, които с изключение на всичко друго са получили и сериозен военен опит в Сирия.

Представителите на НАТО в действителност още веднъж преглеждат опцията за прекачване на изтребители МиГ-29 и F-16, принадлежащи на Полша и Съединени американски щати, в Украйна, с цел да „ затворят небето “. НАТО реши да преразгледа позицията си след началото на масираните ракетни офанзиви против Украйна. Отбелязва се, че украинската Противовъздушна отбрана не може да се оправи с подобен брой ракети и дронове, а украинските Военновъздушни сили доста отстъпват на съветските сили.

„ Даването на повече принадлежности на украинците да затворят личното си небе може да бъде ключът към руснаците да стартират вероятно договаряния, евентуално още при започване на пролетта “, написа “Блумбърг ”. Военните анализатори не считат сходни изявления за блъф. „ Вероятно НАТО в действителност ще стартира да трансферира на украинските Военновъздушни сили изтребители, принадлежащи на Полша и Съединени американски щати. Сега въпросът е какъв брой дълго ще продължи спецоперацията: колкото по-дълго продължава, толкоз по-често ще чуваме за нови доставки на НАТО в Киев. Докато се водят боевете в Донбас, НАТО ще доставя Украйна с всичко, което може “, изяснява Игор Коротченко, основен редактор на списание „ Национална защита “.

„ Но дружно с прехвърлянето на изтребители МиГ-29 НАТО ще би трябвало да намерения и за образование на украински водачи, а това образование лишава месеци. За МиГ интервалът на образование е по-кратък от този за F-16. В идеалния случай са нужни година и половина-две, с цел да се научат по какъв начин да управляват такива изтребители. Но е изцяло допустимо да се приготвят и за осем-девет месеца “, добави специалистът.

От началото на съветската специфична интервенция Зеленски неведнъж е призовавал НАТО да „ затвори небето “ над Украйна, както и да ѝ достави съвременни системи за Противовъздушна отбрана и бойни самолети. Полша разгласи още през март, че е подготвена да изпрати своите МиГ-29 в Киев в подмяна на западни изтребители с сходни характерности. Но Варшава означи, че такова решение би трябвало да се вземе на равнище НАТО. Тогава Белият дом отговори, че прехвърлянето на МиГ „ може неправилно да се схване като ескалация “ и също така няма да повлияе на успеваемостта на украинските Военновъздушни сили.

Според формалните данни Военновъздушни сили на Полша имат в арсенала си 30 руски изтребителя МиГ-29, 48 американски F-16 и 32 руски Су-22.

Според съветските специалисти главното няма да бъдат самите доставки, а броят на самолетите, които НАТО ще трансферира на Украйна. „ Получаването на към тридесетина полски изтребители МиГ-29 от всяка серия теоретично ще разреши на нашия зложелател доста да усъвършенства положението на нещата в небето. За Русия това ще бъде огромно главоболие ”, изяснява Владимир Попов, заместител основен редактор на списание " Авиапанорама ", заслужил боен водач на Руската федерация. “Тези изтребители ще се впишат изцяло в украинските Военновъздушни сили, тъй като това са модели, познати на киевските военни водачи, те са добре усвоени от тях. Имат и аварийни елементи. Познати са и софтуерните процеси, нужни за бойното им потребление. При доставката на МиГ-29 те ще бъдат прегледани от техници, закарани в някакво скривалище и това е всичко - могат да ги употребявате, по този начин да се каже, напряко в придвижване ”, добавя специалистът.

Но украинските водачи няма да могат толкоз бързо да усвоят изтребители F-16, защото за това би трябвало да се преквалифицират, сподели Попов. И по тази причина през днешния ден няма значение какъв брой от тях ще бъдат трансферирани в Украйна.

„ В Съветския съюз такива изтребители не са експлоатирани. И даже най-обученият водач въпреки всичко би трябвало да овладее новия вид машина. За задачата се нуждае от подобаващ инструкторски състав, от летища със особено предопределение, където да се правят подготвителни полети, от полигони за отработване на удари по въздушни и наземни цели и впрочем. Ще отнеме най-малко шест месеца. И едвам година по-късно преквалифицираните водачи на тези изтребители ще могат да обезпечат отбраната на изключително значими обекти “, изясни Попов.

В Украйна има дефицит на квалифицирани водачи, доста от които починаха вследствие на работата на съветските Върховен касационен съд и средства за Противовъздушна отбрана. Това заяви съветски дипломатически източник още през август. Опитите за наемане на водачи на руски самолети по контракт в Полша и други източноевропейски страни също се провалят. Пентагонът даже нае някогашни афганистански водачи. След образованието в Калифорния беше планувано да бъдат изпратени през Полша в Украйна.

„ В Украйна останаха доста малко водачи. Новообучени експерти, кадети, които постъпват след довеждане докрай на академията – това е суровина, която би трябвало да се приготвя още две-три години. Все още има „ остарялата армия “, само че и те се нуждаят от време, с цел да се възстановят “, сподели източникът.

Украинската Противовъздушна отбрана също престана да съществува точно като система. Днес ВСУ разполагат с няколко десетки остарели системи за Противовъздушна отбрана със междинен и дребен обхват, огромен брой ПЗРК и изтребители МиГ-29 и Су-27, въоръжени с ракети с дребен обхват.

Попов е песимистичен към слуховете, че в условия на дефицит на водачи поляци, облечени в униформа на Военновъздушни сили на Украйна, ще ръководят новите изтребители.

„ Нещо сходно не може да бъде прикрито. Веднага откакто първият полски водач се издигне в небето на Украйна, това ще се схване като експанзия от страна на тази страна. Полското държавно управление няма да посмее да направи това непосредствено - в идващите две или три години. Полша, несъмнено, е огромна страна по повърхност и население, русофобските настроения са необятно публикувани в нея, само че управлението на тази страна има задоволително здрав разсъдък, с цел да не стартира световна война в Европа “, счита Попов.

Между другото, в самата Варшава, в противен случай, не изключват в близко бъдеще републиката да бъде въвлечена във въоръжен спор. „ Каква е вероятността от война, в която да участваме? Изключително висока. Твърде висока, с цел да преглеждаме този сюжет чисто хипотетично “, сподели полският заместник-министър на защитата Марчин Очепа във вторник. „ Ако нещо е най-малко 30% евентуално от политическа позиция, тогава аз към този момент се приготвям за това “, добави той. Според Очепа вероятността от война с присъединяване на НАТО, както и от спор сред Китай и Съединени американски щати е доста огромна. „ Рискът от ескалация е в действителност сериозен “, сподели той.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото ни музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР