НАТО се готви да оказва подкрепа на Украйна за дълъг

...
НАТО се готви да оказва подкрепа на Украйна за дълъг
Коментари Харесай

НАТО е готов да подкрепя Украйна с месеци и дори години: Столтенберг

НАТО се готви да оказва поддръжка на Украйна " за дълъг интервал от време ", до момента в който трае военният спор с Русия. Дори и да е " за месеци и години ", съобщи в четвъртък генералният секретар на блока Йенс Столтенберг.

В речта си пред младежка среща на върха в Брюксел Столтенберг съобщи, че прекратяването на военните дейности е в ръцете на съветския президент Владимир Путин, защото той е " почнал войната " Затова, сподели Столтенберг, западните страни ще продължат да " оказват оптимален напън върху президента Путин да приключи войната ", като постановат наказания на Москва и дават икономическа и военна поддръжка на Украйна.

 

" Ситуацията в Украйна е доста непредсказуема и нежна, само че има безспорна възможност тази война да се проточи и да продължи с месеци и години ", изясни ръководителят на НАТО.

Като регистрират този факт, блокът и неговите съдружници " се приготвят да дават поддръжка за дълъг интервал от време, както и да оказват помощ на Украйна да премине от остарялото съоръжение от руската ера към по-модерни оръжия и системи по стандартите на НАТО ", съобщи Столтенберг.

 

Той акцентира, че сходен преход изисква в допълнение образование на украинските сили и по-добра съгласуваност на напъните сред страните, подкрепящи Киев. В този подтекст той приветства предлагането на Съединени американски щати за осъществяване на ежемесечни диалози със съдружници от и отвън НАТО по отношение на самозащитата на Украйна.

По-рано тази седмица министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин призна, че като оказва помощ на Киев, Вашингтон желае да види " Русия отслабена до степен, в която тя да не може да прави нещата, които направи, нахлувайки в Украйна "

Москва непрекъснато предизвестява Запада да не " помпа " Украйна с оръжия, като твърди, че сходни дейности единствено ще доведат до удължение на военните дейности и ще основат дълготрайни проблеми в бъдеще. Кремъл също по този начин даде да се разбере, че всички доставки на военна техника ще бъдат считани за законна цел, щом преминат на територията на Украйна.

 

 

Генералният секретар на НАТО също по този начин съобщи, че Украйна ще остане " високо скъп сътрудник на НАТО " и по тази причина алиансът ще поддържа " евроатлантическите желания на Киев " Столтенберг обаче посочи, че съответни договаряния във връзка с кандидатурата на Украйна за участие в НАТО ще бъдат вероятни едвам след приключването на военния спор.

Потенциалното участие на Украйна в НАТО и разширението на алианса на изток бяха посочени от Москва като една от главните аргументи за започването на военната интервенция. Русия преглежда сходни събития като директна опасност за своята сигурност и упорства за безпристрастен статут на Украйна. След кръгове от договаряния Киев желае интернационалните гаранции за сигурност в подмяна на неутралния статут. Засега договарянията сред Русия и Украйна явно са в застой. Руският външен министър Сергей Лавров неотдавна упрекна Лондон и Вашингтон, че карат Киев да отстъпи от постигнатите по-рано съглашения с Русия.

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР