НАТО, САЩ и Русия си говорят по неефективен начин, заяви

...
НАТО, САЩ и Русия си говорят по неефективен начин, заяви
Коментари Харесай

Стефан Янев: Нямаме нужда да идва НАТО да ни пази

НАТО, Съединени американски щати и Русия си приказват по неефикасен метод, съобщи българският боен министър пред Би Ти Ви. Те си слагат ултиматуми, вместо да употребяват дипломация. А би трябвало на първо време да дадем път на дипломацията да си свърши работата, счита Стефан Янев, който разяснява напрежението към Украйна в предаването " 120 минути ".

Най-благоприятният сюжет е дипломацията да даде резултат и рецесията да не прерасне във боен спор. Най-неблагоприятният сюжет е това, което стартира да се случва в България: " Хайде да идва НАТО ". Нямаме потребност да идва НАТО да ни пази, акцентира министърът.

България няма да допусне непознати войски на наша територия, в случай че има потребност от увеличаване на източния фланг. Ако бъде взето решение за разполагане на войски, България може да допусне съюзнически войски. Но българските войски също са съюзнически, тъй като България е член на НАТО.

Решението на българското държавно управление е изрично в това отношение - на българска територия ще бъдат ситуирани български войски с българско командване, сподели военният министър. България е суверенна страна и решенията се взима в София съгласно българския народен интерес. Какви договаряния ще има на военно-техническо ниво, ще стане ясно, откакто стане ясно дали има потребност от увеличаване на източния фланг, разясни той. Няма потребност да идва НАТО да ни пази, както споделят някои, ние имаме войска, посочи Янев.

Българската войска за това съществува и за това се готви - да ни пази. Няма потребност да си слагаме кръст на нашите въоръжени сили и някой различен да идва. Съвместно наблюдаване значи, че ще има минимум един български аероплан с непознат, разясни той. Според него не се постанова у нас да се разполагат спомагателни сили на НАТО. В момента към 200 американски военослужещи организират обучение в Ново село. Те са със съответната техника и въоръжение.

Тези тренировки се организират по проект. Има ротационен принцип - когато се изтеглят тези военослужещи, ще дойдат други за последващи взаимни тренировки, сподели Янев. Макар да счита, че с апелите да идва НАТО да ни пази се неглижира българската войска, военният министър призна, че тя има потребност от модернизиране. Това е било подценявано от години, счита той. Сега задача на политическото водачество и на държавното управление е да подредят модернизацията на армията измежду другите цели на страната.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР