НАТО съобщи във вторник, че изпраща допълнителни сили в Косово

...
НАТО съобщи във вторник, че изпраща допълнителни сили в Косово
Коментари Харесай

НАТО праща подкрепление на КФОР в Косово

НАТО заяви във вторник, че изпраща спомагателни сили в Косово след конфликтите със сръбски протестиращи в понеделник, при които бяха ранени към 30 бойци от задачата на алианса - КФОР.

" В отговор на неотдавнашните вълнения и пострадването на 30 членове на силите на НАТО в Косово, НАТО подреди разполагането на оперативните аварийни сили за Западните Балкани ", се споделя в изказване, представено от Ройтерс.Полицията употребява сълзотворен газ по време на конфликти с етнически сърби, които стачкуваха с искане за евакуиране на чиновниците на реда от Северно Косово, както и за назначение на нови кметове.

Етническото сръбско малцинство в Косово бойкотира извършените предишния месец избори в северната част на страната, което разреши на етническите албанци да поемат контрола над локалните общини.

В момента КФОР има ситуирани в Косово към 4 хиляди военни и цивилни чиновници от 28 страни, измежду които и България.

Европейски Съюз: " Не можем да си позволим още един спор в Европа "

Европейски Съюз осъди насилието в северната част на Косово, проявявано по отношение на " жители, против медии, против силите на реда и войските на КФОР " и ги дефинира като " безусловно неприемливи " и водещи " до доста рискова обстановка ".

" Ние, Европейският съюз, стоим твърдо зад задачата на НАТО КФОР в осъществяването на нейния мандат в полза на мира и стабилността в Косово ", се споделя в изказване на висшият представител за външната политика и политиката за сигурност Жозеп Борел от името на страните членки.

Борел оповестява, че е разговарял още веднъж с косовския министър председател Албин Курти и със сръбския президент Александър Вучич, като ги е призовал да вземат ограничения за понижаване на напрежението и да заобикалят едностранни дейности, с цел да се възвърне спокойствието. " Като първа стъпка чакам косовските управляващи да преустановят полицейските интервенции, ориентирани към общинските здания в северната част на Косово, а протестиращите да се оттеглен ", упорства Борел..

Брюксел заяви, че работи по организирането на незабавна среща сред водачите на Косово и Сърбия или на техни представители.

" Имаше задоволително принуждение - имаше прекалено много принуждение. Вече имаме прекалено много принуждение в Европа - не можем да си позволим нов спор ", се споделя в изказването на Борел от името на европейските държавни управления.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР