НАТО събира военните министри на страните-членки, за да вземат решение

...
НАТО събира военните министри на страните-членки, за да вземат решение
Коментари Харесай

НАТО се събира заради Украйна: Как България ще подсили източния фланг?

НАТО събира военните министри на страните-членки, с цел да вземат решение за задействането на проект, който може да откри четири многонационални бойни групи в Източна Европа поради рецесията към Украйна. Според неофициална информация на „Ройтерс“ от няколко дипломата, се обсъжда разполагане на сили в България, Румъния, Словакия и Унгария.

Става дума за групи от до 1000 души всяка, като главното разискване е за България и Румъния, а „по възможност“ може да се приложи същото за Словакия и Унгария.

Генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг разгласи предходната седмица в Румъния, че въпросът с разширение на наличието в Източна Европа следва да бъде разискван на срещата на министрите. Дни преди този момент към този момент се говореше за по-постоянно наличие на алианса в района.

Очаква се по време на срещата българският министър на защитата Стефан Янев да показа проектите на страната за увеличаване на източния фланг на Алианса поради съветските войски на границата с Украйна.

Очаква се той да предложи основаването на бойна група на правилото на батальона. Числеността й би трябвало да е до 1000 души. Плановете са обаче, в случай че страната ни няма част от качествата за попълването на групата, те да дойдат от страните-членки.

В България към този момент пристигнаха самолети на НАТО. Испанските „ Юрофайтър “ към този момент направиха тестови полети над София, Вана, Бургас и Безмер.

До края на март те ще вземат участие с българските МИГ-ове в защитата на въздушното пространство.

Очаква се по-късно да дойдат и два нидерландски Ф-35. В Брюксел министърът на защитата Стефан Янев ще се срещне и с американския секретар по защитата Лойд Остин. Темата ще е оповестеното закъснение на доставката на нови 8 изтребителя Ф-16 за България.

Премиерът Кирил Петков разгласи, че забавянето ще е две години. Но единствено преди ден КСНС при президента предложи „ изпълнителната власт да предприеме дейности за ускорение придобиването на нова техника по към този момент подписани контракти.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР