НАТО реши да разположи резерви, за да подсили КФОР в

...
НАТО реши да разположи резерви, за да подсили КФОР в
Коментари Харесай

НАТО разполага резерви в Косово, за да подсили КФОР

НАТО реши да разположи запаси, с цел да укрепи КФОР в светлината на неотдавнашните насилствени събития в северната част на Косово, заяви Командването на взаимните сили (JFC) в Неапол в прессъобщение във вторник, оповестява N1.

" В отговор на неотдавнашните вълнения и пострадването на 30 членове на KFOR на НАТО, НАТО подреди разполагането на Оперативните аварийни сили (ORF) за Западните Балкани , които бяха в седемдневен статут на подготвеност за разполагане. На спомагателен многонационален батальон от аварийни сили е подредено да понижи статута си на подготвеност за разполагане от 14 на 7 дни, с цел да бъде подготвен да укрепи КФОР, в случай че е належащо ", се споделя в прессъобщението.

" Разполагането на спомагателни сили на НАТО в Косово е рационална мярка, за да се подсигурява, че КФОР има нужните качества за поддържане на сигурността в сходство с нашия мандат на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации ", цитира командващия JFC Неапол адмирал Стюарт Б. Мунш.

" Искам да поздравя КФОР за подхванатите бързи, сдържани и професионални дейности за интервенция, с цел да спрат безредиците и да спасят животи. Насилието би трябвало да спре и всички страни би трябвало да спрат да подхващат дейности за подкопаване на мира във всички общности в Косово ", сподели адмиралът.

В прессъобщението се споделя, че JFC Неапол следи от близко обстановката в Косово и ще продължи да координира дейностите си с КФОР, с цел да подсигурява, че разполагат с всички нужни качества и сили, с цел да обезпечат независимо безвредна и сигурна среда и свободата на придвижване за всички общности съгласно към техния мандат въз основа на Резолюция 1244 на Секретен сътрудник на Организация на обединените нации от 1999 година

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи на конференция в Осло , че още 700 бойци ще бъдат ситуирани в Косово  след неотдавнашното повишаване на напрежението.

" Решихме да разположим още 700 бойци от оперативните аварийни сили за Западните Балкани и да сложим спомагателен батальон от аварийни сили в положение на нараснала подготвеност, тъй че те също да могат да бъдат ситуирани, в случай че е належащо ", изясни Столтенберг.
 Войници на КФОР на пост след конфликтите
Войници на КФОР на пост след конфликтите

Засега в Северно Косово е спокойно
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР