НАТО реши да отмени изискването Украйна да следва Плана за

...
НАТО реши да отмени изискването Украйна да следва Плана за
Коментари Харесай

НАТО облекчава пътя за членство на Украйна

НАТО реши да анулира условието Украйна да следва Плана за деяние за участие (ПДЧ), определящ задачите, които би трябвало да бъдат изпълнени за присъединение към Алианса. Това разгласи украинският външен министър Дмитро Кулеба, представен от " Ройтерс ".

В изказване в навечерието на срещата на върха на НАТО той уточни, че сходен ход ще редуцира пътя на Украйна за присъединение към военния съюз.

" След усилени диалози съдружниците от НАТО реализираха консенсус по отношение на премахването на ПДЧ от пътя на Украйна към участие. Приветствам това дълго чакано решение, което съкратява пътя ни към НАТО ", написа Кулеба в Туитър.

Лидерите на страните от НАТО, които ще се срещнат във вторник и сряда в литовската столица Вилнюс, се пробват да преодолеят разликите по отношение на устрема на Украйна за участие.

Киев желае да получи ясна покана да се причисли към Алианса след края на войната и се надява до тогава да получи гаранции за сигурност.

Руският президент Владимир Путин уточни разширението на НАТО към границите на страната си през последните две десетилетия като причина за решението да изпрати десетки хиляди бойци в Украйна на 24 февруари 2022 година

В навечерието на срещата на върха от ден на ден страни членки на НАТО поддържаха предлагането на Англия на Киев да бъде разрешено да прескочи Плана за деяние за участие, който дефинира политически, стопански и военни цели, които претендентите би трябвало да изпълнят и които останалите източноевропейски страни трябваше да преминат, с цел да се причислят към Алианса.

С сходен ход НАТО може да отговори на настояванията да надвиши декларацията, направена на срещата на върха през 2008 година, в която се показва, че Украйна в последна сметка ще стане член, само че на Киев не се предлага действителна покана или график за присъединение.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР