НАТО реши да ограничи достъпа на беларуски представители до централата

...
НАТО реши да ограничи достъпа на беларуски представители до централата
Коментари Харесай

НАТО ограничава достъпа на беларуски представители до централата си

НАТО реши да ограничи достъпа на беларуски представители до централата на организацията . Това разгласи генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, представен от " Новости ", във връзка идното на следващия ден онлайн съвещание на министрите на външните работи и на защитата на страните членки на НАТО.

Той изясни това решение с ограничения за сигурност .

Столтенберг приветства ограниченията против Минск, наложени от обособени страни и от Европейски Съюз в отговор на насилственото приземяване на аероплан на Ryanair и последвалото задържане на журналиста отстъпник Роман Протасевич и приятелката му София Сапега.

По думите му НАТО работи за логичен разговор с Русия, само че е належащо даже и без възстановяване на връзките с Москва да се резервира прозрачността по въпросите на въоръжаването.

В началото на август в Беларус се организираха президентски избори. Според ЦИК, която е следена от автократа Александър Лукашенко, той завоюва шести следващ мандат с 80,1 % от гласовете. Второто място зае опозиционерката Светлана Тихановска.

Заради това в страната избухнаха всеобщи митинги, като няколко души бяха убити в конфликти със чиновници на службите за сигурност. На 11 февруари беларуското Комитет за Държавна сигурност (на СССР) заяви, че обстановката в страната се е нормализирала.

Опозицията счита, че Тихановска е спечелила през лятото, желае нови избори и упорства за разширение на интернационалните наказания против Минск, признати по-рано от западните страни.

Срещу някогашния претендент за президент и членове на координационния съвет на опозицията, основан по нейна самодейност, бяха повдигнати наказателни обвинявания, в това число за скрит план за завладяване на властта, апели за това и основаването на екстремистко формирование. След изборите самата Тихановска избяга в Литва, като е оповестена за държавно търсене в Беларус и Русия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР