НАТО разположи нова мултинационална сила в Румъния в понеделник, за

...
НАТО разположи нова мултинационална сила в Румъния в понеделник, за
Коментари Харесай

Нова сила на НАТО на крачка от България

НАТО разположи нова мултинационална мощ в Румъния в понеделник, с цел да се опълчи на Русия по източния си фланг и да възпре възходящото съветско наличие в Черно море след завземането на Крим, оповестява „ Ройтерс” (Reuters).

Първоначално тя ще бъде построена към румънска бригада от 4000 бойци, подкрепена от военнослужещи от девет други държави-членки на НАТО и настрана от към този момент ситуирани на място американски елементи със състав от 900 души.

Анализ: България може да е "троянски кон " на Русия в Европейски Съюз и НАТО

Вече публично Русия е зложелател номер едно на Съединени американски щати

Захариева: Нямам срещу да има база на НАТО у нас

Планира се новата военна мощ да бъде подкрепена с флот и авиация, с цел да има по-големи благоприятни условия за реакция.

„ Нашата цел е мир, а не война”, сподели румънският президент Клаус Йоханис пред Парламентарната асамблея на НАТО, която се среща тази година в Букурещ.

„ Ние не сме опасност за Русия. Но имаме потребност от разговор от мощна позиция на защита и обезкуражаване” , добави той, преди да отплава за военната база в Крайова в югоизточна Румъния.

„ Изпращаме доста ясно обръщение: НАТО е тук, НАТО е мощен и НАТО е обединен”, съобщи от своя страна генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

Силите на НАТО се стремят да усилят своето наличие в региона на Черно море, богат на петрол и газ, без да ескалират напрежението, до момента в който в това време Русия развива лични проекти да сътвори нещо като „ буферна зона”, разясняват пред „ Ройтерс” военни анализатори.

За армиите на България, Италия и Португалия се планува да вземат участие постоянно в учения с частите от Крайов а.

Увеличеното наличие на НАТО в Румъния бележи дипломатически триумф за страната, която безапелационно се стреми да реализира задачата да изразходва 2% от своя БВП за защита.

Букурещ упорства за по-голямо военно наличие на алианса в Черно море повече от година, само че откри, че прилежащата България е внимателна към провокирането на Русия.

Другият огромен състезател в района – Турция, пък поддържа единствено лимитирани старания на НАТО, тъй като е загрижена за вероятно нарушение на интернационалните правила, ограничаващи мащаба на патрулите в Черно море.

A stronger #Romania helps strengthen #NATO https://t.co/7xMVuCc6wC pic.twitter.com/ASlcEYKus1
— NATO (@NATO) 10 октомври 2017 година

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР