НАТО разполага с 40 000 войници, моряци и пилоти, които

...
НАТО разполага с 40 000 войници, моряци и пилоти, които
Коментари Харесай

С какво разполага НАТО при конфликт в Украйна

НАТО разполага с 40 000 бойци, моряци и водачи, които са в непрекъсната бойна подготвеност да работят при рецесия, като да вземем за пример, в случай че Русия влезе в Украйна, осведоми news.sky.com.

Съединени американски щати към този момент разгласи, че са подготвени да поддържат така наречен сили за отговор на НАТО (NRF), в случай че се стигне до най-висока степен на подготвеност с 8500 бойци.

Към момента няма проекти да се изпращат войски на НАТО в Украйна, тъй като страната не е член на пакта. Но към този момент е ясно, че ще се създадат старания за подсилване на източния и югоизточния фланг.

В NRF има бойци от всички 30 страни членки на пакта.

Само съветът на Северноатлантически пакт, основното политическо тяло на пакта има право да подвига под паника NRF, да вземем за пример по искане на основния боен пълководец военачалник Тод Уолтърс от Съединени американски щати.

Все още няма готовност на NRF като отговор към съветската опасност.

Най-важната част от NRF са така наречен " копие ". В него има 20 000 военни, в това число 5-хилядна сухопътна бригада. Тя е под непрекъсната бойна подготвеност. За сухпътните сили това значи потегляне до 7 дни. Този интервал обаче бе скъсен на 5 дни, а за някои детайли се стига до 48 часа.

Франция е отпред на сухопътната бригада тази година, откакто пое щафетата от Турция. През 2023 година това би трябвало да направи Германия.

Също по този начин има самолети, кораби и елементи за специфични интервенции, които би трябвало да се активизират за най-кратко време. Те са към 15 000 индивида.

Самолетоносачът " Принцът на Уелс " от Англия е отпред на морската ръка на незабавните сили от началото на тази година. Това е първото му предопределение.

Т. нар. сили във висока подготвеност VJTF бяха основани през 2014 година, когато Русия анексира Крим и изненада НАТО. Заради това бе модифицирана политиката на пакта за реакции.

В силите за отговор има още 20 000 военни, които би трябвало да са подготвени, в случай че рецесията продължи повече от няколко дни или седмици. Те са разграничени на 10 000 военни, които би трябвало да са подготвени за 30 дни и още толкоз - за 45 дни.

Освен изключителните войски, НАТО към този момент разполага с оперативни на източния и югоизточния фланг. Това са четирите бойни групи, които са основани в балтийските страни Естония, Латвия и Литва, както и Полша.

Те образуват така наречен интензивно предно наличие. То се появи през 2016 година като пряк отговор на анексирането на Крим.

Англия е отпред на бойната група в Естония, Канада - в Латвия, Германия - в Литва и Съединени американски щати - в Полша. Вече бе заявено, че има подготвеност да се усили наличието.

Войските за бързо реагиране на НАТО са за реакция при злополучие и да се отблъскват закани. Но те не са единствените, към които съдружниците ще разчитат, в случай че има военни дейности против член на пакта. Подобно нещо незабавно задейства член 5 от контракта, при който офанзива против един член е офанзива против всички. Това ще докара до вземането на войски от всички страни с обща бройка от 3,5 милиона военнослужещи. Това обаче може да се случи при екзистенциална потребност на равнище Трета международна война.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР