НАТО разкритикува днес решението на Русия да се изтегли от

...
НАТО разкритикува днес решението на Русия да се изтегли от
Коментари Харесай

След НАТО и България се оттегля от Договора за обикновените въоръжени сили в Европа

НАТО разкритикува през днешния ден решението на Русия да се изтегли от Договора за елементарните въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ), който вкарва ограничавания за основни категории стандартни оръжия, и съобщи, че възнамерява да прекрати присъединяване си в него за толкоз дълго време, колкото е належащо, съобщи Ройтерс.

Москва отбрани решението си с изказвания, че Съединените щати са подкопали сигурността след края на Студената война с дейностите си, ориентирани към разширение на НАТО.

В резултат на основаната справедлива неспособност за реализиране на задачите на Договора, на своето съвещание Министерският съвет реши да спре действието му за Република България, оповестиха от българското външно министерстов.

По-рано в публично известие съветското Министерство на външните работи разгласи:

" В 00:00 часа на 7 ноември 2023 година завърши процедурата за отдръпване от ДОВСЕ (Договор за елементарните въоръжени сили в Европа). По този метод този международноправен документ, който нашата страна спря да извършва още през 2007 година, най-сетне стана история за нас. През май 2023 година, повече от година след началото на войната в Украйна, която Русия стартира през февруари 2022 година, президентът Владимир Путин подписва декрет за денонсиране на пакта, с което си навлече наказание от страна на НАТО за " подкопаване на евроатлантическата сигурност ".

НАТО, на собствен ред, отговори на Русия - отдръпва се от ДОВСЕ

" Съюзниците (от НАТО) осъждат решението на Русия да се изтегли от Договора за елементарните въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ) и военната ѝ експанзия против Украйна, която опонира на задачите на този контракт. Изтеглянето на Русия е най-скорошното ѝ деяние от серията ходове, които систематично подкопават евроатлантическата сигурност ", оповестиха от НАТО.

" В тази връзка, като последица, страните от НАТО имат намерение да преустановят присъединяване си в ДОВСЕ за толкоз дълго време, колкото е належащо, в сходство с правата по интернационалното право. Това решение се употребява с цялостната поддръжка на всички страни от НАТО ", се акцентира в изказването.

Излезе и решение на Министерски съвет у нас.

България се отдръпна

Министерският съвет одобри решение за прекъсване на действието за Република България на Договора за елементарните въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ), оповестиха на уеб страницата си от Министерството на външните работи (МВнР).

Договорът за елементарните въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ), подписан през 1990 година и влезнал в действие от 1992 година, открива баланс в пет категории стандартни въоръжения (бойни танкове, бойни бронирани машини, артилерийски системи, бойни самолети и ударни вертолети) сред НАТО и тогавашния Варшавски контракт. Договорът докара до значително понижаване на общото количество на въоръженията в Европа след края на Студената война и в продължение на няколко десетилетия имаше основно значение за архитектурата на сигурност на европейския континент, напомнят от Министерство на външните работи.

През 2007 година Руската федерация разгласи мораториум по използването на ДОВСЕ. След четиригодишни дипломатически старания за реализиране на единодушие с съветската страна по бъдещето на контрола над стандартните въоръжения, през 2011 година България, дружно с останалите страни-членки на НАТО, взе решение да предприеме реципрочни дейности, като прекрати отчасти осъществяването на отговорностите си по верификационния механизъм на Договора по отношение на Русия.

С войната, която стартира против Украйна през 2022 година, Руската федерация наруши основополагащи правила на ДОВСЕ като въздържането от военна експанзия и зачитането на суверенитета и териториалната целокупност на страните, като по този метод промени доста подтекста на използване на Договора.

След като денонсира редица двустранни и многостранни съглашения в региона на разоръжаването и контрола на въоръженията, за което редовно прехвърляше виновността върху страните-членки на НАТО, на 9 юни 2023 година Руската федерация уведоми публично за отдръпването си и от ДОВСЕ. С този акт беше нарушено значително изискване за по-нататъшното използване на Договора като стратегически обвързващ документ, намаляващ опцията от огромен боен спор.

При по този начин основаната справедлива неспособност за реализиране на задачите на Договора, на своето съвещание Министерският съвет реши да спре действието му за Република България. Същевременно, българската страна остава ангажирана с военната бистрота и построяването на доверие в региона на стандартните въоръжения, като ще прегледа опциите за използване на доброволни ограничения, допринасящи за увеличението на предвидимостта и стабилността в Европа, се показва в известието на Министерство на външните работи.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР