НАТО призова светът да не признава насрочените референдуми в украинските

...
НАТО призова светът да не признава насрочените референдуми в украинските
Коментари Харесай

НАТО призова светът да не признава `референдумите` в Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон - Свят

НАТО прикани светът да не признава плануваните " референдуми " в украинските области Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон.

Осъждаме най-решително желанията за привикване на така наречен " референдуми " за присъединение към Руската федерация на украинските области, отчасти следени от съветските военни, се показва в изказване на Североатлантическия съвет. И се добавя, че съгласно резолюция на Общото заседание на Организация на обединените нации от 2 март 2022 година нито едно завладяване на територия вследствие на опасност или потребление на мощ няма да бъде прието за законно.

Съюзниците не признават и в никакъв случай няма да признаят противозаконното анексиране на Крим от Русия. Фиктивните референдуми в областите Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон нямат легитимност и ще съставляват жестоко нарушаване на Устава на Организация на обединените нации. Съюзниците от НАТО няма да признаят противозаконното анексиране на тези области. Тези земи са Украйна. Призоваваме всички страни да отхвърлят явните опити на Русия за завземане на територии, се показва в текста.

Държавите от НАТО допълват, че тези решения на Русия, както и оповестената частична готовност, са спомагателна ескалация на войната против Украйна. Алиансът дефинира като безотговорни изявленията, свързани с използването на нуклеарно оръжие.

Русия носи цялостната отговорност за войната, за големите премеждия, които тя носи за украинския народ, както и за цената, в това число за съветския народ, който в този момент е изпратен в готовност. В ръцете на Русия е спорът да бъде преустановен. Русия би трябвало неотложно да спре тази война и да се отдръпна от Украйна, приканва алиансът.

НАТО удостоверява непоколебимата поддръжка за независимостта, суверенитета и териториалната целокупност на Украйна в нейните интернационално приети граници, както и за правото на страната на самозащита. Съюзниците от пакта остават решени да дават политическа и практическа поддръжка на Украйна, до момента в който страната продължава да се пази против експанзията на Русия.

НАТО е защитителен съюз и ще продължи да се стреми към мир, сигурност и непоклатимост в целия евроатлантически район, се добавя в изказването. Обединени сме, с цел да браним и пазиме всяка педя от земята на съдружниците, се показва в текста.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР