НАТО предвижда страните от алианса да придобият 155-милиметрови снаряди по

...
НАТО предвижда страните от алианса да придобият 155-милиметрови снаряди по
Коментари Харесай

Столтенберг: НАТО ще създаде нова структура с 300 000 войници в повишена готовност

НАТО планува страните от алианса да придобият 155-милиметрови снаряди по взаимни публични поръчки за 1,5 милиарда евро, заяви през днешния ден генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг. Той означи, че това ще бъде един от въпросите пред министрите на защитата на страните от НАТО, които се събират за среща в Брюксел на следващия ден и в петък, заяви Българска телеграфна агенция.

По неговите думи задачата е бързо да бъде напълнен дефицитът в запасите на съдружниците, откакто те обезпечават военна поддръжка на Украйна. Той посочи, че поръчките се чакат посредством организация на НАТО. Столтенберг добави, че военните министри ще обсъдят нови проекти за военно произвеждане, чието одобряване се чака на срещата на върха във Вилнюс през юли.

На срещата ще бъдат водени диалози за дълготрайна помощ за Украйна, с която страната да размени руското военно съоръжение с въоръжение западно произвеждане. Генералният секретар изрази очакване това лято да стартира подготовката на украинските водачи за работа със западни изтребители. Според него това ще форсира доставката на западните машини за украинската страна.

Междувременно МО на Нидерландия заяви, че в една от страните, членки на НАТО в Източна Европа, ще бъде построен образователен център , в който ще образоват украинските водачи да летят на Ф-16, осведоми ТАСС.

Според Столтенберг пък срещата на пакта във Вилнюс би трябвало да излъчи посланието, че бъдещето на Украйна е в НАТО.

" Трябва да създадем по този начин, че когато войната завърши, да има гаранции за украинската сигурност, историята да не се повтори и Русия да не може да се превъоръжи и да предприеме ново нахлуване ", съобщи Столтенберг. Столтенберг съобщи, че продължава да работи по въпроса, само че към момента не е несъмнено, че до срещата в Литва ще отпаднат пречките пред приемането на Швеция в алианса. По въпроса по-рано турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи Швеция да няма огромни упования от срещата във Вилнюс, до момента в който не реши казуса с тероризма и с ПКК.

Рано да се каже дали подхванатото от Украйна контранастъпление ще бъде повратна точка във войната, разяснява още Столтенберг.

" Виждаме, че украинците напредват и колкото повече победи реализират, толкоз по-силни ще бъдат на масата за договаряния и ще бъде по-вероятно президентът Владимир Путин да осъзнае, че не може да победи на бойното поле и би трябвало да претоваря за обективен мир. Никой не може да предскаже събитията на бойното поле ", заключи Столтенберг.

" Продължаваме да чуваме безотговорни изказвания от Русия, свързани с нуклеарните оръжия. В последните месеци Москва приключи присъединяване си в контракта " Нов СТАРТ " и реши да изпрати такова оръжие в Беларус. Не сме видели до момента промени в съветската подготвеност, които да изискват НАТО да предприеме дейности ", разкритикува той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР