"НАТО подкрепя Украйна, но няма да стане страна в конфликта,

...
"НАТО подкрепя Украйна, но няма да стане страна в конфликта,
Коментари Харесай

Столтенберг: В дългосрочен план Украйна трябва да премине към модерни западни оръжия

"НАТО поддържа Украйна, само че няма да стане страна в спора, а би трябвало да избегне разпространяването на военните дейности в други страни. "

Това съобщи генералният секретар на Северноатлантическия алианс Йенс Столтенберг в изявление за вестник "Велт ам Зонтаг ", предава БГНЕС.

"За страдание, би трябвало да сме подготвени за продължителна война в Украйна, която може да се проточи с месеци или даже години. В дълготраен проект Украйна не може да се пази единствено с оръжия от руската ера и би трябвало да премине към съвременни западни оръжия ", сподели той.

Според генералния секретар би трябвало да се направи всичко допустимо, с цел да се предотврати разпространяването на спора в други страни. "Ето за какво не изпращаме войски на НАТО в Украйна ", изясни Столтенберг. "Ние поддържаме тази страна, само че НАТО умишлено не е страна във войната. Ако Швеция и Финландия подадат молба за присъединение към НАТО, те ще получат известна поддръжка от алианса през преходния интервал - от момента на подаване на молбата до утвърждението от парламентите на алианса, сподели Йенс Столтенберг.

"Една страна получава цялостна отбрана сега, в който стане пълновръстен член. Но в случай че двете страни подадат молба за участие, в преходния стадий … съм сигурен, че на Швеция и Финландия могат да бъдат предоставени подобаващи гаранции за сигурност ", сподели той.

Столтенберг също по този начин съобщи, че вратата на алианса остава отворена. Според него Швеция и Финландия "вече дават отговор на съвсем всички стандарти на НАТО ".

"Ако те решат да се причислят, това ще укрепи алианса и сигурността в Европа ", съобщи генералният секретар.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР