НАТО подкрепя Молдова и призовава руските сили да се оттеглят

...
НАТО подкрепя Молдова и призовава руските сили да се оттеглят
Коментари Харесай

НАТО призовава Русия да се оттегли от Молдова

НАТО поддържа Молдова и приканва съветските сили да се отдръпват от територията на страната. Това беше оповестено по време на среща сред генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и молдовския министър председател Дорин Речан в Брюксел.

Става въпрос за сепаратистката „ Приднестровска молдовска република “ – ПМР. В началото на 90-те тя не желае да се отделя от Съюз на съветските социалистически републики и се прогласява за самостоятелна. Тя не е приета от никого, в това число и от Русия, само че е построила свои лични „ държавни “ структури и организира избори. На територията на ПМР от години има съветски войски.

„ НАТО напълно поддържа суверенитета и териториалната целокупност на Молдова, призоваваме Русия да изтегли силите си от територията на страната “, сподели Столтенберг. По думите му Москва продължава да оказва напън над Молдова с изнудване в региона на енергетиката, както и с разпространяването на дезинформация, като се стреми да се дестабилизира обществото и да се подкопае демокрацията в страната.

От своя страна Дорин Рачин сподели, че Молдова има предпочитание да взе участие освен в задачи, само че и в учения на НАТО, въпреки че не е член на Алианса.

„ Руското нахлуване над Украйна ни накара да предприемем спомагателни стъпки за нашата сигурност и за подсилване на обществото, институциите и нашата защита “, добави той.

Според конституцията на Молдова ПМР е нейна територия, само че в действителност тя е в ръцете на сепаратистите. ПМР поддържа лична войска, само че няма данни за числеността ѝ. Според разнообразни изявления тя доближава от 2 до над 10 хиляди бойци.

След началото на войната на Русия в Украйна Молдова разгласи, че приема за сериозна опасност евентуална офанзива на Русия или подкрепяните от нея сепаратисти в ПМР.

Кишинев на няколко пъти получи военна помощ от няколко от страните членки на Европейски Съюз. От средата на 2022 година, няколко месеца след началото на съветската инвазия в Украйна, за участие в Европейски Съюз.

В последните месеци на няколко пъти Кишинев изгони съветски дипломати, до момента в който в посолството на Москва в страната не останаха едвам 10 чиновници. В началото на 2023 година прозападната президентка.

През октомври бяха въведени и ограничавания, с които.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР