НАТО отхвърля искането на Русия за за да се деескалира

...
НАТО отхвърля искането на Русия за за да се деескалира
Коментари Харесай

АФП: Румъния няма да се съобразява с Русия, България изчаква, президентът ѝ е близък до Москва

НАТО отхвърля настояването на Русия за с цел да се деескалира рецесията в Украйна, това е " анахронизъм " и се връща към " сферите на въздействие " от Студената война, оповестяват румънкси медии и Агенция Франс Прес.

Заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана в петък отхвърли " анахроничното " искане на Русия атлантическият алианс да се отдръпна от Румъния и България, членове от 2007 година

" Работа на НАТО е къде и в каква настройка да сложим нашите военно наличие в страните членки . Това не е проблем на Руската федерация... Идеята, че можете да заплашвате самостоятелна и суверенна страна, е анахронична и връщане към историята ", сподели Джоана пред телевизия Digi24 в Румъния.

Румънският президент Клаус Йоханис трябваше в петък да разиска обстановката със сигурността на източния фланг на НАТО с премиера Николае Чука. Преговорите се водят на фона на опасенията от навлизане в Украйна от Русия и откакто Съединени американски щати и Франция в сряда оповестиха разполагането на спомагателни войски на НАТО в Румъния .

Българският министър председател Кирил, която от дълго време избра да влезе в НАТО.

Всяко решение за разполагане на НАТО евентуално няма да бъде взето най-рано идващия месец , факт, припомнен тази седмица от българския президент Румен Радев, на който се гледа като непосредствен до Москва , прецизира Агенция Франс Прес.

Но в Румъния президентът Клаус Йоханис туитира в четвъртък, че " горещо поздравявам изказването на президента Еманюел Макрон за готовността на Франция да взе участие в предното военно наличие на НАТО в Румъния ". " По този метод стратегическото партньорство на Румъния и Франция ще бъде засилено на източния фланг, в Черноморския район ".

За Бруно Тертре от мозъчния концерн на Фондацията за стратегически проучвания в Париж това е " забележителна преориентация " от Франция . " След като направи забележителна, дълготрайна инвестиция в Балтийско море, Франция желае наличие в Черноморския район . И да ускори връзките си с дългогодишна другарска страна, която пренебрегнахме прекалено много ", добави той.

Джордж Скутару, началник на мозъчния концерн за новия стратегически център в Румъния, се съгласи, че би било " доста значимо ", в случай че Франция поеме водещата роля .
 Българското МО за настояването от Русия: България е суверенна страна
Българското МО за настояването от Русия: България е суверенна страна

Ако Русия се притеснята за своята

Министърът на националната защита на Румъния Василе Динку сподели в петък в Западна Тимишоара, че известието на Съединени американски щати и Франция, което сподели желанието им да засилят военното наличие в Румъния, е " добра вест ", защото претенции от този тип е имало дълго време от някои страни от източния фланг на НАТО.

" Това е добра вест за нас, тъй като това е искане, което не зависи единствено от това събитие (кризата на руско-украинската граница ), е по-старо, на президента на Румъния , което той изрази на всички срещи и на външния министър. Много страни от източния фланг са изразили това искане да ни укрепят в тази зона. Става дума за взаимни учения, само че тук става дума и за взаимни дейности със сили от значими страни от НАТО ".

Министърът на националната защита акцентира, че прибавянето на военното наличие на НАТО в Румъния има на първо място значение на отменяне на някои претенции на Руската федерация по отношение на отвод от военно наличие на Алианса в Централна и Източна Европа, осведоми " Агерпрес ".

" Така страните от НАТО демонстрират, че не се отдръпват, а ускоряват наличието си.

Той сподели, че тези спомагателни военни сили на НАТО на източния фланг също имат алегорично значение , тъй като Русия би се пробвала посредством своята агитация да покаже, че " има различие сред НАТО и Европейския съюз , че тези страни не се схващат и че в действителност НАТО не е доста добър бранител на Европейски Съюз ".

Според министър Динку това е и мощен сигнал, изпратен до страните от източния фланг , че Алиансът е угрижен за сигурността на всяка страна членка , като това е и " отговор против пропагандата, която се опита да акредитира концепцията, че НАТО няма оперативния потенциал, в случай че страните се нуждаят от него ".

Динку сподели също, че прибавянето на военното наличие на НАТО в региона също е отговор на загрижеността на обществото по източния фланг , " показвайки, че сме солидарни и НАТО стои солидарно и всички страни работят, когато е належащо, в консенсус, за сигурността на всеки член ".
 Съединени американски щати и Русия пробваха да охладят пристрастеностите към украинската рецесия
Съединени американски щати и Русия пробваха да охладят пристрастеностите към украинската рецесия

Антъни Блинкън и Сергей Лавров се договориха разговорът да продължи
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР