НАТО отхвърля искането на Русия да оттегли силите си от

...
НАТО отхвърля искането на Русия да оттегли силите си от
Коментари Харесай

НАТО отхвърли искането на Русия да изтегли силите си от България и Румъния

НАТО отхвърля настояването на Русия да отдръпна силите си от България и Румъния, сподели представител на Алианса в изказване, представено от Ройтерс. Искането на външното министерство на Русия и от ръководещите в София и Букурещ.

“НАТО няма да се откажем от способността си да се пазиме и отбраняваме взаимно, в това число и посредством наличие на войски в източната част на Алианса ”, сподели говорителката на организацията Оана Лунджеску в изказване.

През декември Русия изиска НАТО да подсигурява, че ще спре разширението си и ще се върне в границите си отпреди 1997 година В петък външното министерство в Москва посочи, че това искане включва евакуиране на съюзническите войски и уреди от България и Румъния, които се причислиха през 2004 година

“Става дума за евакуиране на непознати сили, техника и въоръжение, както и други стъпки за възобновяване на конфигурацията от 1997 година на територията на страните, които тогава не са били членове на НАТО. Това се отнася и за България и Румъния ”, сподели в петък съветското външно министерство в писмен отговор, представен от съветските осведомителни организации.

НАТО отхвърля това искане и показва, че осъществяването му би основало разделяне сред страните членки, което организацията не може да одобри.

“Отхвърляме каквато и да е концепция за сфери на въздействие в Европа. Винаги ще отговаряме на всяко утежняване на сигурността на нашата среда, в това число посредством подсилване на нашата групова защита ”, сподели говорителката. “НАТО е бдителна и продължава да прави оценка нуждата от подсилване на източната част на нашия Алианс ”

В петък президентът и министър председателят на България отхвърлиха настояването на Русия за евакуиране на съюзническите сили от страната.

“България е суверенна страна и от дълго време сме създали своя избор, ставайки член на НАТО. Като подобен решаваме сами да организираме защитата на страната си в съгласуваност с нашите сътрудници ”, сподели министър председателят Кирил Петков .

Прессекретариатът на президента Румен Радев популяризира изказване, в което се споделя, че “настояването на Русия за евакуиране на силите на НАТО от България е недопустимо и безпредметно ”.

България е член на НАТО от 2004 година и българските войски на процедура са част от силите на НАТО.

В България има 4 взаимни военни уреди със Съединени американски щати, за което двете страни подписаха съглашение през 2006 година Това са военновъздушните бази в Граф Игнатиево и Безмер, складова база до Айтос и полигон до Ново село край Сливен.

В тях на ротационен принцип идват от няколкостотин до няколко хиляди американски военнослужещи. На българска територия постоянно се организират учения дружно със съюзнически страни, за които също идват военни от други страни от НАТО. На територията на страната обаче няма бази, които да са публично на НАТО или на друга страна от Алианса.

От 2016 година в Румъния работи американската система за противоракетна защита Aegis Ashore, която е част от системата на НАТО. Русия твърди, че тя е ориентирана против нея.

Искането на съветското външно министерство от петък се случва в миг, когато напрежението към скупчването на съветски войски до Украйна пораства. Съединени американски щати дефинират обстановката като въведения към офанзива.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР