НАТО очаква контакти с новия президент на Молдова Мая Санду

...
НАТО очаква контакти с новия президент на Молдова Мая Санду
Коментари Харесай

НАТО: Русия нарушава суверенитета на Молдова с присъствието си в Приднестровието

НАТО чака контакти с новия президент на Молдова Мая Санду и има вяра, че Русия нарушава териториалната целокупност на тази страна, като разполага миротворци в. Това съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг във вторник на конференция след видеоконференция на външните министри на Алианса, представен от ТАСС.
 Новият президент на Молдова: Русия да се изтегли от Приднестровието
Новият президент на Молдова: Русия да се изтегли от Приднестровието

Мая Санду съобщи, че Крим принадлежи на Украйна...

" Молдова е сътрудник на НАТО и се веселя на опцията да се срещна с новия ѝ президент, който приветствам за избирането му. Виждаме по какъв начин Русия нарушава желанията на разнообразни държавни управления наоколо до алианса, като разполага войски, в това число в елементи от Грузия, на изток Украйна, в Молдова (в Приднестровието). Това е нарушаване на териториалната целокупност на Молдова и различен образец за това по какъв начин Русия постоянно нарушава интернационалното право ", аргументира се Столтенберг.

Санду по-рано на конференция се разгласи за изтеглянето от Приднестровието на Оперативната група на съветските сили. Тя има намерение да разиска този въпрос с съветското управление. В същото време тя се разгласи за подмяна на съветските миротворци в Приднестровието с цивилна задача за наблюдаване под егидата на ОССЕ.
 Додон: Русия да остане в Приднестровието до уреждането на спора
Додон: Русия да остане в Приднестровието до уреждането на спора

Новият президент на Молдова зае друга позиция по въпроса

Във вторник съветският външен министър Сергей Лавров на конференция след съвещание на Съвета на външните министри на страните, участващи в Организацията на Договора за групова сигурност (CFM), съобщи в онлайн формат, че

Руските миротворци би трябвало да останат в, до момента в който спорът не бъде организиран, споделя настоящият президент на Молдова Игор Додон, неофициалният водач на най-голямата в страната Партия на социалистите на Република Молдова, съобщи ТАСС.

" Миротворческата интервенция в Днестър има интернационален мандат, в нея вземат участие освен руснаци. Там има и молдовци, както и поданици на Приднестровието и украинци ", съобщи президентът пред телевизия " Молдова 1 " във вторник.
 Кремъл отхвърли молдовска концепция да размени бойците си в Приднестровието
Кремъл отхвърли молдовска концепция да размени бойците си в Приднестровието

Според Москва подобен ход ще докара до съществено дестабилизиране

" Благодарение на тази задача няма кръвопролития. Тя би трябвало да остане, до момента в който бъде открито политическо решение на приднестровския спор ", акцентира Додон.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР