НАТО обяви трансформация, която включва значително увеличаване на войските на

...
НАТО обяви трансформация, която включва значително увеличаване на войските на
Коментари Харесай

Как „рестартирането“ на НАТО заплашва Русия

НАТО разгласи " промяна ", която включва доста увеличение на войските на Алианса в Източна Европа. Експертите са уверени, че промените на НАТО ще трансформират фундаментално архитектурата на сигурността в Европа и ще въвлекат Русия и Запада в нова конкуренция във въоръжаването. Как Москва ще отговори на историческата промяна на НАТО? Означава ли самодейността на Алианса риск от директен конфликт с Русия?

НАТО създава проекти за разполагане на непрекъснати пълномащабни въоръжени сили по източните граници с Русия, сподели генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в изявление за „ Дейли Телеграф “. Според него Алиансът е влезнал в стадия на " фундаментална промяна " поради това, което се случва в този момент в Украйна.

Като част от солидно „ рестартиране “, релативно дребното наличие на войски на източния фланг ще бъде сменено от пълноценна военна мощ, задоволителна да отблъсне опит за „ съветска инвазия “ в страни-членки на алианса като Естония и Латвия.

Столтенберг означи, че сега под директното му командване в източната част на Алианса към този момент има 40 000 военнослужещи - съвсем 10 пъти повече, в сравнение с в края на предходната година.

„ Това, което виждаме в този момент, е нова действителност, нова норма за европейската сигурност. Затова помолихме нашите командири да дават разновидности за дълготрайно адаптиране на НАТО към изменящите се условия. Очаквам водачите на НАТО да вземат решения по този въпрос, когато се срещнат в Мадрид за срещата на върха на Алианса през юни “, сподели генералният секретар.

Струва си да се означи, че до този миг финландските управляващи ще вземат решение по отношение на кандидатурата на страната за участие в НАТО.

Също в неделя в Литва, на полигона край Пабраде, започнаха взаимни учения с инженерните войски на Съединените щати „ Инженерна Буря– 2022 “, оповестява пресслужбата на литовската войска.

„ Основната цел на ученията е осъществяване на дилемите за инженерно обезпечаване на маневрените формирования по време на военни дейности и възстановяване на взаимоотношението на подразделенията “, се споделя в известието.

Два дни по-рано генералният секретар на НАТО разгласи усилване на поддръжката за сътрудниците на Алианса, в това число Грузия, както и Босна и Херцеговина. В отговор на това прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков сподели: това демонстрира, че дейностите на Северноатлантическия алианс са нападателни, а не отбранителни.

В същия ден английският външен министър Лиз Тръс сподели, че Основополагащият акт Русия-НАТО от 1997 година не дава отговор на актуалната обстановка в света, дните му са свършили.

Министърът счита, че в този момент е належащо „ създаване отначало на интернационалната архитектура за сигурност”, защото е невероятно „ да се работи в границите на остарели съглашения с Русия, които тя намерено пренебрегва и подкопава”.

„ Силите на НАТО към този момент се натрупват покрай границите на Русия в Балтийските страни – това са четири групи, всяка с малко повече от хиляда души с танкове, артилерия и разследваща техника. Освен това Алиансът се готви да задълбочи съдействието си с номинално неутрални Финландия и Швеция “, сподели Александър Бартош, член-кореспондент на Академията на военните науки на Руската федерация.

Според него в границите на „ рестартирането “ по северните граници на НАТО ще бъдат изтеглени съществени танкови формирования и артилерия.

„ Сега се създава даже прехвърлянето на американски самолетоносачи в Балтийско море на непрекъсната основа “, добави специалистът.

Също като част от своята „ промяна “ против Русия, алиансът реши предходната седмица да сътвори ускорител за отбранителни нововъведения за Северния Атлантик. „ Това ще бъде мрежа от към 10 обекта за основаване на нови военни активи. Като цяло виждаме, че НАТО минава към друг формат за гарантиране на сигурността “, показва Бартош.

Така Съединени американски щати основават по-голяма единодушие на " пъстрите " членове на НАТО на фона на институционалната рецесия на Алианса. „ Вашингтон схваща, че съветска офанзива против който и да е от членовете на Алианса е на практика невъзможна, защото ще докара до директен боен конфликт на нуклеарно равнище. Вашингтон би трябвало да ускори въздействието в Европа на Алианса, в който самите Съединени американски щати заемат преобладаваща позиция. Освен това Съединени американски щати основават предлог за по-активно финансово присъединяване на европейските членове на Алианса “, счита анализаторът.

Друга цел на американската страна, която инициира " трансформацията " на Алианса, е по-голямото натоварване на военния потенциал на военно-промишления комплекс на Съединени американски щати.

„ В отговор Русия е малко евентуално да разположи огромен контингент по северозападните граници, най-вероятно въпросът ще се ограничи до спомагателни системи за противоракетна и противовъздушна защита, както и до авиационни сили. Тук дипломацията би трябвало да се трансформира в главен инструмент на Русия, с цел да не бъдем въвлечени в конкуренцията във въоръжаването, наложена ни от Северноатлантическия алианс, каквато е ясно замислена за доста години “, акцентира Бартош.

Надпреварата във въоръжаването се преглежда от НАТО и Съединени американски щати като междинна цел, Западът не изключва действителността на боен конфликт с Русия, възрази зам.-председателят на Руската академия на ракетно-артилерийските науки Константин Сивков. „ Сега НАТО има 40 000 бойци на източните си граници. Сигурен съм, че тази формация ще бъде увеличена най-малко четири пъти като количество, а горната граница, позволена от управлението на Алианса, мисля, че е на равнище от милион военни “, сподели специалистът.

Според него Русия в отговор на това ще би трябвало фундаментално да укрепи северозападния си контингент от войски. „ За да не отслаби останалите флангове на евентуална офанзива на НАТО, Русия ще би трябвало да усили военния си бюджет с един и половина, в случай че не и два пъти, и надлежно да усили размера на въоръжените сили “, сигурен е събеседникът.

Като цяло, уточни той, плануваните промени на НАТО ще прекроят фундаментално архитектурата на сигурността в Европа. „ Мисля, че това по този начин наречено оповестено „ рестартиране “ на НАТО включва и създаване на способи за блокиране на нуклеарен отговор от Русия при положение на спор “, сподели Сивков.

НАТО не възнамерява да нападна, само че позволява внезапна поява на неконтролирана военна ескалация с Русия, споделя Василий Кашин, специалист от Центъра за всеобхватни европейски и интернационалните проучвания към Висшата школа по стопанска система на Националния проучвателен университет.

„ Мисля, че в тази ситуация с „ рестартирането “ става дума за непрекъснато разполагане на всички формирования на Алианса в Източна Европа, които до момента участваха там на ротационен принцип. Това в действителност ще даде на Алианса оперативно преимущество пред Русия при положение на непредвидена рецесия “, сподели анализаторът.

В същото време той е склонен, че „ рестартирането “ на Алианса ще докара до взаимно нарастване на военните разноски, и то доста доста. „ НАТО няма да може просто да вземе и разположи военните формирования, които в този момент участват в Източна Европа. Това ще изисква построяването на нова инфраструктура, мисля, че даже ще бъдат построени пълноценни бази “, изясни анализаторът.

Русия също ще бъде принудена да усили контингента по границите, броя на системите за противовъздушна защита, да разгърне нови системи за командване и надзор и оръжия, добави Кашин.

„ Разбира се, това „ рестартиране “ на НАТО допуска, че Русия, Европа и Съединени американски щати чакат дълготрайно и доста нарастване на военните разноски. Очевидно страните членки на НАТО ще трансформират доста структурата на бюджета за идващите години. Не е нужно обаче да отговаряме строго симетрично - Русия ще намира асиметрични отговори на укрепването на Алианса покрай границите на Руската федерация “, заключва специалистът.

Превод: В. Сергеев

СПЕШНО И ВАЖНО ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД.ИНФО И ЗРИТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД ТВ!!!!!

ПРИСЪЕДИНЕТЕ съдебна експертиза КЪМ НАШИТЕ КАНАЛИ В " ТЕЛЕГРАМ " И В ЮТЮБ, ЗАЩОТО ИМА ОПАСНОСТ ДА БЛОКИРАТ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК ЗАРАДИ ПУБЛИКУВАНЕ НА НЕУДОБНА, НО ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЯТА!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях, копирайки и разпространявайки този текст!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР