НАТО обяви Русия за "най-значителната и директна заплаха" за мира

...
НАТО обяви Русия за "най-значителната и директна заплаха" за мира
Коментари Харесай

НАТО обяви Русия за най-значителната и директна заплаха

НАТО разгласи Русия за "най-значителната и директна опасност " за мира и сигурността на страните членки на Алианса. Това стана ясно от декларация на водачите на страните членки, показана в сряда по време на срещата на върха в Мадрид.

Тя се организира на фона на съветската военна инвазия в Украйна, която стартира на 24 февруари. Сред главните тематики са отговора на съветската експанзия против Украйна, бъдещото приемане на Швеция и Финландия и очертаването на цели за идващото десетилетие.

"Директна опасност " ще размени остарялото определение - "стратегически сътрудник ", с което Русия се загатваше в концепцията на Алианса след разпадането на Съветския съюз.

В декларацията от срещата на върха се показва, че войната на Русия в Украйна е довела до трагично нарушение на реда на сигурността в Европа след края на Студената война.

В декларацията от срещата написа, че Китай е "заявил упоритости и насилствени политики, които заплашват " ползите на Алианса. В текста Китай не е избран като "заплаха ".

По време на срещата в Мадрид Швеция и Финландия получиха покана за участие в НАТО. Това стана откакто Турция ветото си върху решението.

Освен това американският президент Джо Байдън, че Съединени американски щати ще усилят военното си наличие в Европа поради опасността от Русия.

Алиансът заяви и че военната си поддръжка за Украйна.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР