НАТО обмисля увеличаване на контингента си в България и Румъния

...
НАТО обмисля увеличаване на контингента си в България и Румъния
Коментари Харесай

НАТО ще увеличи контингента си в България и Румъния |

НАТО обмисля увеличение на контингента си в България и Румъния в отговор на скупчването на съветски войски по границата с Украйна, написа " Дер Шпигел ".

Изданието се базира на скорошна секретна видеоконференция на висшия главнокомандващ на силите на НАТО в Европа, по време на която било споделено желанието по сходство на укрепването на частите в балтийските страни и Полша, да се разшири доста представителството на Алианса и в Румъния и България.

Американският военачалник Тод Уолтърс е настоял контингентът в двете страни да се усили с 1500 души, които да сътрудничат с локалните армии и при нужда да служат като " мост " за по-нататъшно разширение на представителството на НАТО. По сведения на източници от Алианса, военните министри на страните членки следва да обсъдят предлагането на идната си среща. В случай, че то бъде признато, окончателното решение ще се вземе на срещата на върха в края на юни в Мадрид, написа още " Дер Шпигел ".

" Всички нужни стъпки "

От Алианса не са удостоверили публично информацията. Оана Лонгеску, говорителката на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, е декларирала единствено, че НАТО ще остане " нащрек " и ще предприеме " всички нужни стъпки ", с цел да отбрани своите сътрудници от опасност.

Интензивната дислокация на съветски елементи по границата с Украйна провокира безпокойството на Запада. Американският президент Джо Байдън предизвести съветския си сътрудник Владимир Путин да не подхваща военна ескалация. Правителството в Москва отхвърля съществуването на проекти за инвазия. То желае уверения от Запада, че ще се откаже от военната си интензивност в Украйна и Източна Европа и от разширението на НАТО. Алиансът трябвало да върне частите си на позициите им от 1997-а година.

Частите се изпращат на ротационен принцип

В началото на 2017-а година НАТО стартира да трансферира бойци в балтийските страни и в Полша - в символ на взаимност с тези членки на Алианса, които след анексията на Крим от страна на Русия почувстваха сигурността си застрашена от Москва.

Натовските контингенти в Естония, Литва, Латвия и Полша се състоят от по 1000 души, изпращането на които се прави на ротационен принцип. В момента Бундесверът взе участие с 500 бойци в Литва и е поел командването на тамошния натовски контингент.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР