НАТО обкръжава Русия, в Украйна управляват нацисти, Крим е руски

...
НАТО обкръжава Русия, в Украйна управляват нацисти, Крим е руски
Коментари Харесай

САЩ и НАТО са виновни за войната в Украйна. Така ли е?


" НАТО обкръжава Русия ", " в Украйна ръководят нацисти ", " Крим е съветски " - това са част от най-популярните легенди за войната. Ето какви са обстоятелствата:

Руската експанзия против Украйна е съпроводена от, които целят да я оправдаят. Ето кои са най-популярните от тях и какво споделят обстоятелствата:

" Украйна не е суверенна страна "

Украйна разгласи независимостта си от Съветския съюз на 24 август 1991 година, след което решението бе доказано и от референдум. Всички украински райони гласоподаваха " за " независимостта, в това число Донецк с 85 % и Крим, където болшинството са етнически руснаци, с 54 на 100. Ден по-късно няколко страни, измежду които и Русия, признаха Украйна за суверенна страна. Съветският съюз престана да съществува на 26 декември 1991 година.
Редакцията предлага
" Крим принадлежи на Русия, не на Украйна "

При основаването на Съветския съюз Крим е самостоятелна руска социалистическа република. По време на Големия гнет при Сталин и на Втората международна война татарската част от популацията редовно е лишавана от права и депортирана, а настъпилите в резултат на това демографски промени основават основанията през 1945 година полуостровът да бъде редуциран до административна област на Съюз на съветските социалистически републики. През 1954 година Крим е предаден с указ на Украинската руска социалистическа република.

През 2014 година съветски бойци окупираха полуострова и постановиха промяна на държавното управление и референдум за статута му. Той се организира на 16 март - в миг, в който държавните структури на Украйна бяха изгубили контрола над Крим, а по малките екрани се излъчваха единствено съветски канали. Според интернационалните наблюдаващи. Само в границите на няколко дни Крим бе анексиран от Русия, която от този момент насам го възприема като своя територия. Според множеството страни анексията опонира на интернационалното право. Тя е наказана и с резолюция на Организация на обединените нации.

" НАТО даде обещание на Русия да не се уголемява на изток "

Руският президент Путин от години твърди, че западните сътрудници са - въз основата на диалозите, водени през февруари 1990 година от Михаил Горбачов и тогавашния американски външен министър Джеймс Бейкър. Съдържанието на тези диалози е вписано в меморандум, който обаче няма статута на контракт, а и в диалозите се засяга най-много тогавашната Германска демократична република.

По това време никой не мисли за участие в НАТО на страните от тогавашния Варшавски контракт. След края на Съветския съюз обаче даже се разисква вероятно участие на Русия в Алианса. Преди да бъде определен за президент през 2001 година, самият Путин приказва за вероятно участие в НАТО. Според правилата на НАТО всяка суверенна страна може да избере към коя интернационална организация да се причисли. Така стартират и първите договаряния за присъединение с страни от Източна и Северна Европа през 1990 години.

" Съединени американски щати и НАТО са отговорни за войната в Украйна "

Северноатлантическият контракт със своите 30 членове нито е нападал Русия, нито е заплашвал с експанзия - за разлика от метода на съветското управление към НАТО. Украйна не е член на Алианса и от позиция на НАТО до началото на нашествието на Русия не изпълняваше критериите за присъединение.

Що се отнася до изказванието, че НАТО " обкръжава " Русия от 1990-те години насам, дано погледнем към картата: Русия е страната с най-голяма територия в света, границите ѝ са с дължина 20 000 километра. А общата граница с натовските страни обгръща 1200 километра., тя ще нарасне с 1340 километра. Останалите девет страни, с които Русия граничи, не са членове на НАТО - измежду тях са нуклеарните сили Китай и Северна Корея.

" В Украйна на власт са фашисти/националисти "

След всеобщите митинги в Украйна през зимата на 2013/2014 година - така наречен " Евромайдан ", водачите на другите демонстрации и групи образуваха съвет, измежду чиито членове с изключение на сегашния кмет на Киев Виталий Кличко и Арсений Яценюк, който по-късно стана министър-председател, имаше и хора, застъпващи етнонационалистически и антисемитски позиции.

Руската агитация обаче мощно преувеличава въздействието на крайнодесните придвижвания в Украйна и дефинира преходното държавно управление, както и всички последващи кабинети като " фашистки " или " нацистки ". Всъщност крайнодесните партии в Украйна не са получавали повече от пет % на изборите.

, който поддържа украинската войска от началото на войната през 2014 година, се разграничи от своето дясноекстремистко минало.

" Донецк и Луганск сами се оповестиха за национални републики "

Сблъсъците в Източна Украйна, избухнали след революцията на Майдана през 2014 година, не се дължаха на необятно публично придвижване за автономност, а на слабостта на преходното държавно управление в Киев, на направлявани от Русия тартори и на локалните елити, възползващи се персонално от връзките с Русия. Самообявилите се сепаратистки области в Донецк и Луганск съумяха да устоят на украинската " антитерористична интервенция " за възобновяване на териториалния интегритет с съветска военна помощ.

Tвърденията на Москва, че не се меси в спора в Донбас, се опровергават от разположената там съветска техника, откритите паспорти на съветски военни, както и едно изречение на Сергей Лавров от 2017 година: " Прочетох и чух доста рецензии за нашето присъединяване в боевете в Донбас и Сирия ".

" Руснаците в Украйна са застрашени от гибел, Кремъл предотврати геноцид "

На 21 февруари Русия признава самообявилите се Донецка и Луганска национални републики. Преди това съветските държавни медии твърдяха, че украинското държавно управление организира там геноцид по отношение на руснаците. Но това не дава отговор на обстоятелствата.

Политическите обвинявания в геноцид не се покриват с международно-правната дефиниция на това разбиране: дейности, ориентирани към унищожаването на избрана национална, етническа или религиозна група. Русия не е преодставила доказателства за изказванията си. Международните организации като ОССЕ и Организация на обединените нации не откриват доказателства за провеждането на геноцид.

" Русия организира бойните си дейности против Украйна точно, цивилни жители и инфраструктура не са наранени "

Още в първите седмици след началото на войната постъпиха сведения за набези против цивилни цели - против детска градина, рейс, цялостен с пасажери, бомбардиран бе и центърът на Харков. В окупираните от Русия и по-късно и Ирпен са документирани закононарушения против цивилното население в толкоз огромни мащаби, че интернационалните организации приказват за военни закононарушения. Междувременно не престават да се откриват всеобщи гробове, а измежду жертвите на съветските офанзиви има и оживели от Холокоста и Втората международна война. Според някои специалисти

Мариупол бе обсаден и опустошен.

" Украйна бе на път да се снабди с нуклеарно оръжие "

Доказателства за това изказване на Русия няма. С от 1994 година Украйна се задължи да съобщи разположените на нейна територия нуклеарни оръжия - против гаранции за нейната сигурност. Русия наруши това съглашение с анексията на Крим и с войната в Източна Украйна.

Дълго време Съединени американски щати и Германия отказваха да доставят оръжия на Украйна. Едва при президента Доналд Тръмп Украйна получи първите противотанкови ракети " Джавелин ". Тази политика се промени откакто Русия атакува Украйна.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР