НАТО няма да пожертва Украйна и няма да се откаже

...
НАТО няма да пожертва Украйна и няма да се откаже
Коментари Харесай

НАТО няма да се откаже да приеме Украйна

НАТО няма да пожертва Украйна и няма да се откаже от приемането й за член.

Това стана ясно от думите на генералния секретар Йенс Столтенберг. Той приказва навечерието на двудневната среща на министрите на защитата от пакта, която ще бъде отдадена на заплахата от война в Украйна.

„ Решенията от Букурещ остават в действие. НАТО мощно има вяра, че всички страни имат правото да изберат пътя си. Вратите остават отворени. Разширяването на НАТО бе огромен триумф и оказа помощ за разпространението на демокрацията и свободата “, отговори Столтенберг на журналистически въпрос.

Повод бе изказването пред Би Би Си на украинския дипломат в Лондон Вадим Пристайко от през вчерашния ден. Дипломатът загатна, че страната му може да прояви еластичност във връзка с кандидатурата си за участие в пакта, с цел да избегне война. Това бе изтълкувано като вероятен отвод от присъединение към НАТО. По-късно представителят на президента Владимир Зеленски поправи дипломата. А Пристайко посочи, че отстъпките, на които е подготвен Киев, не са свързани с желанието за присъединение.

На срещата в Букурещ през 2008 година, за която загатна Столтенберг, НАТО реши, че Украйна и НАТО ще влязат в нейните редици, само че разглеждането на молбите на двете страни бе оставено за декември същата година. Оттогава обаче няма никакъв прогрес. А в това време Русия нахлу в Абхазия и Южна Осетия и ги откъсна от Грузия през лятото на 2008 година А пред 2014 година бе анексиран Крим.

Русия към момента не е дала отговор на писмото на НАТО, обвързвано с отправените по-рано нейни претенции към пакта, сподели още Столтенберг.

Той посочи, че Москва към този момент е нарушила договореностите с НАТО от 1997 година, само че Основополагащият контракт за връзките посред им остава настоящата рамка за тях.

НАТО би трябвало да отговори на актуалната действителност и тя е, че в последно време Русия и Китай от ден на ден се сближават между тях, уточни още Йенс Столтенберг.

„ Виждаме, че две властнически сили работят дружно, тъй като не обичат учредения на правила интернационален ред. Те не харесват нашите полезности – демокрацията и свободата, и по тази причина отхвърлят правото на страните сами да избират бъдещето си. Става дума за съществени правила, за това дали свободни и самостоятелни страни могат да бъдат част от НАТО или да останат отвън нея “, съобщи генералният секретар.

НАТО почита суверенния либерален избор на всеки – и желанието за влизане на Украйна и Грузия, и решението на Швеция и Финландия да останат неутрални.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР