НАТО не вижда признаци за пробив в усилията за връщането

...
НАТО не вижда признаци за пробив в усилията за връщането
Коментари Харесай

НАТО: Няма признаци за пробив в разговорите с Москва за запазването на ракетния договор

НАТО не вижда признаци за пробив в напъните за връщането на Русия към контракта за заличаване на ракетите с дребен и междинен обхват. Това заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг след днешното съвещание на Съвета НАТО-Русия.

Няма признаци за подготвеност Москва нито да унищожи, нито да изтегли своите ракети, които нарушават контракта, разясни той. Все още има време до 2 август, само че в случай че Русия не се върне към контракта, ще отговорим единно, в съгласие и отбранително. Нямаме желание да разполагаме нуклеарни ракети в Европа, както прави Русия. Засега напъните ни са ориентирани към запазването на контракта, добави Столтенберг, представен от Българска телеграфна агенция.

По неговите думи европейският противоракетен щит не е в положение да смъкна съветски балистични ракети, а е ориентиран към закани отвън евроатлантическото пространство. Русия би трябвало да разбере, че има последствия, когато договорите се нарушават, съобщи генералният секретар. Той добави, че нарушаването на ракетния контракт слага под въпрос други договорености в региона на въоръжаването.

Столтенберг дефинира втората среща с съветски представители в НАТО от началото на годината като " почтена и нужна ". Той посочи, че измежду обсъжданите въпроси са били ситуацията в Украйна, нуждата от използването на споразуменията от Минск, ориста на украинските моряци, арестувани в Русия през ноември предходната година.

Гледните ни точки с Москва са напълно разнообразни, само че сме решени да запазим разговора, уточни Столтенберг. Разговорите не са лесни, само че са значими, добави той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР