НАТО не може да си позволи да остави вакуум в

...
НАТО не може да си позволи да остави вакуум в
Коментари Харесай

НАТО не може да си позволи вакуум в сигурността в Арктика

НАТО не може да си разреши да остави „ вакуум в сигурността “ в Арктика, която е обект на „ засилваща се стратегическа конкуренция “ с Русия, само че също и с Китай, сподели през днешния ден генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг , представен от Франс прес.

" Не можем да си позволим вакуум в сигурността в Крайния Север. Това може да подхрани съветските упоритости, да изложи на заплаха НАТО и да увеличи риска от произшествия ", сподели Столтенберг по време на посещаване в базата Бардуфос в Северна Норвегия, където сега се организират огромни военни учения.

На конференция генералният секретар на пакта, чийто мандат през вчерашния ден беше продължен с още една година поради съветската инвазия в Украйна, означи, че в последните години Русия е засилила военните си действия в района.

Москва модернизира старите си бази и построи нови в Арктика, като намерено показва желанието си да бъде преобладаващ състезател там. От другата страна на границата с Норвегия, на съветския Колски полуостров, е основан мощният Северен флот на Русия, с голяма централизация на нуклеарни оръжия.

" Също по този начин следим възходящ китайски интерес към района. Китай се дефинира като близка до Арктика страна и има за цел да откри наличие тук ", сподели Столтенберг. „ Поради всички тези аргументи Крайният Север е район от сериозно значение за всички съдружници. Ето за какво НАТО усили военното си наличие на север “, сподели той.

Учението " Хладнокръвен отговор " (Cold Response) е едно от най-важните, проведени от Норвегия след края на Студената война и сега се организира с присъединяване на към 30 000 бойци от 25 страни от НАТО, само че също и от Швеция и Финландия, два близки колегата на алианса. Планирани от дълго време, маневрите имат за цел да тестват способността на съдружниците да пазят един от тях при положение на експанзия в рискови студове и комплицирана среда.

„ Хладнокръвен отговор " е значимо обучение, изключително в светлината на безсмислената съветска инвазия в Украйна “, сподели Столтенберг. Той добави, че съжалява, че Русия е отказала предлагането да прати свои наблюдаващи на ученията. „ Но още повече съжаляваме, че Русия в никакъв случай не ни кани да участваме в наложителното наблюдаване и ревизия на нейните учения “, добави той.

Руското военно разрастване, предшестващо нашествието в Украйна, напомни Столтенберг, първо е било „ замаскирано като обучение “, преди „ ненадейно “ да се трансформира в „ пълномащабна война “.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР