НАТО не е мръсна дума, каза новият министър „Имахме списък

...
НАТО не е мръсна дума, каза новият министър „Имахме списък
Коментари Харесай

Кирил Петков: Имахме списък с пет човека, но Заков беше най-подготвен

НАТО не е мръсна дума, сподели новият министър
„ Имахме лист не с един или двама, а с пет индивида за нов министър на защитата. Тук сигурността сега е доста значимо да бъде координирана с Европейски Съюз и НАТО. Ние сме сега в един по-широк формат, по който най-подготвен човек беше нашият дипломат в НАТО. Той познава всички хора и е наясно с всички документи. Не би трябвало да бъде запознаван в този момент като някой нов човек, който за пръв път влиза в министерството. Бил е част от съществуващата конструкция “. С тези причини Кирил Петков отбрани избора си за нов министър на защитата - Драгомир Заков.

Премиерът не даде даде безапелационен отговор дали Корнелия Нинова е била срещу Тодор Тагарев.

„ Бях доста благополучен, когато получихме извънредно „ да “ от него, тъй като сега той има най-хубавият последователен взор върху нещата за сигурност в Европейски Съюз и влиза в работата изцяло подготвен. Имаше някои персонални въпроси, които трябваше да се уточнят. Човекът е със семейство, с деца и това през вчерашния ден се посочи изцяло “, изрази насладата си Петков.

За отпадането на оповестената през вчерашния ден кандидатура на Тодор Тагарев, министър-председателят изясни, че доста го почита и има качества.

„ Но, едно е когато човек е във вътрешността в нещата, друго е занапред да се среща и да влиза в час по време на война. Ние сме в един формат, в който би трябвало непрекъснато да се приказва с всички водачи и военни министри във формата на Европейски Съюз. Заков познава всички, на него това му е била ежедневната работа до в този момент. Така че, когато пристигна тази опция, ние не се поколебахме, че той е нашият избор “.

Петков бе запитан за появилата се информация че България трансферира 16 МиГ-а и 25 щурмови самолета СУ-25.

„ За страдание България не разполага с 16 летящи изтребителя. Ако беше по този начин щях доста да се веселя, тъй като щяхме да имаме защита. Това изобщо не е правилно. Дори най-малката единица техника до в този момент не е отпътувала от България за Украйна “, разкри Кирил Петков.

От своя страна новият министър съобщи, че това, което е правил до момента, ще продължи да го върша и в Министерството на защитата.

„ Оценката за това, което се случва в Украйна е дадена доста ясно от интернационалната общественост. Едва ли е належащо аз да я дублирам. Това, което НАТО направи в последните месеци, беше невиждано изпитание да остави Русия на масата за договаряния. Войната стартира в миг, в който вратата за разговор беше безусловно необятно отворена. Това е експанзия, сега се води война - това е истината “, разяснява той обстановката в Украйна.

На изказванията, че оставката на Стефан Янев е, с цел да се сложи комфортен човек на поста, Заков изясни, че „ на никой български министър не може да му бъде налагано решение. Решенията нормално се взимат от Министерския съвет, а когато се наложи и от Народното събрание “.

На въпрос дали би трябвало да има съюзнически сили на територията на България, той бе безапелационен: „ Ситуацията е динамична. България е член на НАТО. НАТО не е мръсна дума. Нека бъдем безусловно правилни. Ако се наложи, сили на НАТО да дойдат, това ще стане по избрана процедура, а не някой да се обади на България и да каже, че тези сили идват. Това е развой на взимане на решение, в който България взе участие. Страната ни е част от решенията в НАТО”.

Относно сигурността в Черно море новият министър изясни, че тя е подсигурена, а Алиансът е задействал проектите за отговор.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР