НАТО настоява членовете си да преодолеят протекционистичните тенденции и да

...
НАТО настоява членовете си да преодолеят протекционистичните тенденции и да
Коментари Харесай

НАТО иска единни стандарти и без протекционизъм, за да има снаряди на по-ниски цени

НАТО упорства членовете си да преодолеят протекционистичните трендове и да се спогодят за единни стандарти за артилерийските муниции, с цел да усилят производството на незабавно нужните 155-милиметрови снаряди, като в същото време понижат цените, които скочиха след нахлуването на Русия в Украйна, предава Ройтерс.

Адмирал Роб Бауер, началник на военния комитет на Северноатлантическия пакт , прикани страните членки да спрат да пазят националните производители на оръжия, чийто сегашен бизнес модел той съпостави с този на фирмите, произвеждащи принтери.

" Производителят няма да забогатее поради принтерите, които прави, а поради мастилото ", сподели Бауер пред Ройтерс в изявление, оповестено във вторник.

" Ако извършите артилерийски снаряд, който се побира единствено в оръдието, което произвеждате, тогава принуждавате потребителите да купуват вашите муниции. "

Според Бауер цената на един артилерийски снаряд е повишена до 8000 евро от 2000 евро преди офанзивата на Русия против Украйна .

Западните страни се борят да усилят производството на артилерийски снаряди, защото Киев, изстрелвайки хиляди муниции дневно, изразходва доставките доста по-бързо, в сравнение с съдружниците могат да ги произведат.

Въпреки че има стандарт на НАТО за артилерийски муниции, използването му е непринудено и неналичието на синхрон от разнообразни страни докара до фрагментация на пазара и попречва потока от доставки.

Бауер сподели, че 14 народи от НАТО си резервират правото да се отклоняват от стандарта, което значи, че има 14 разнообразни типа муниции от 155 милиметра.

Той отдаде отстъплението във връзка с стандартизацията на пазара на защита, който се е свил фрапантно след Студената война, когато страните от НАТО харчеха 3%-6% от Брутният вътрешен продукт за военни цели.

" Броят на купувачите понижа, количеството пари понижа и по този начин всеки защитаваше личната си промишленост ", означи адмиралът, като сподели, че по време на Студената война " всеки получаваше парче от пая ".

Въпреки това, базирайки се на доста увеличените разноски за защита през предходните години, Бауер сподели, че е уверен, че за идващите 15 години има задоволително пари, които да бъдат извоювани от промишлеността.

Тъй като страните от НАТО са в развой на попълване на запасите, изчерпани от дарения за Киев, Бауер сподели, че в този момент е подобаващият миг да се прекъсне цикълът и да се направи нов подтик за стандартизация, също и предвид на други области като превоз и медицински консумативи.

" Ако погледна позицията на боеца на бойното поле, те желаят взаимозаменяемост, тъй като желаят да имат кутия от 155-милиметрови артилерийски снаряди ", сподели той. " И не ги интересува кой ги е създал, стига да пасват и да могат да стрелят напряко. "
 България скрито създава снаряди за Украйна на стойност 400 млн. $?
България скрито създава снаряди за Украйна на стойност 400 млн. $?

Мунициите са платени от американска компания, договорката е от времето на служебния кабинет
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР