НАТО напредна в плановете си за разширяване в отговор на

...
НАТО напредна в плановете си за разширяване в отговор на
Коментари Харесай

Bloomberg: НАТО се окопава по границите с Русия

НАТО напредна в проектите си за разширение в отговор на съветската експанзия, укрепвайки вероятностите за бъдещо участие на Украйна и осигурявайки пробивна договорка с Швеция, която ще приключи разширението на алианса на север . Това написа Bloomberg.

На водачите на НАТО дадоха обещание да поканят Украйна да се причисли към блока, " когато бъдат изпълнени изискванията ". Те също по този начин предоставиха нова помощ на държавното управление на президента Володимир Зеленски в дълготраен проект и сътвориха структури за по-тясна съгласуваност.

Това, което се споразумяхме, е доста значителен пакет, който оказва помощ да се приближи Украйна до НАТО. Никога не е имало по-силно обръщение от НАТО когато и да е, съобщи генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

Това обръщение се отнася и за скандинавската агресия на алианса. Финландският президент Саули Ниинисто участва на срещата на върха като пълновръстен член за първи път и към него се причисли шведският министър председател Улф Кристерсон, който оказа помощ да се убеди Турция да отдръпна възраженията си против кандидатурата на личната му страна в навечерието на договарянията. Присъединяването на Финландия и Швеция към алианса доста усилва способността на НАТО да поддържа трите балтийски членки, които биха могли елементарно да бъдат отрязани от останалата част от алианса при спор.

Отделно се чака страните от Г-7 да предложат на Украйна спомагателни задължения за сигурност в коридорите на срещата за въздържане на Русия от ново нахлуване в бъдеще.

Развитието построява нова рамка за сигурност, която се появи предходната година в отговор на нахлуването на съветския президент Владимир Путин в Украйна. След като Финландия и Швеция изоставиха десетилетия неутралитет, а съдружниците от НАТО задълбочиха координацията си с Киев, откакто изпратиха танкове, ракети и други оръжия на стойност милиарди долари, концепцията на Путин за буферна зона сред Русия и Запада беше оставена в историята.
 ISW: Русия отговори предизвикателно на срещата на НАТО
ISW: Русия отговори предизвикателно на срещата на НАТО

Това проучва в дневния си отчет за фронта в Украйна Институтът за проучване на войната

Преди петнадесет години обещанието на алианса, че Украйна ще се причисли един ден , се оказа незадоволително, с цел да предотврати усилването на съветската неприязън. Някои страни се притесняваха, че ще лимитират пространството си за маневриране в бъдещи договаряния с Кремъл, в случай че обещанието е прекомерно съответно, съгласно чиновник. Други пък бяха загрижени, че възможното изказване не е задоволително уверено и рискува да повтори грешките на предходното потомство.

Украинският президент  за отхвърли да му даде явен график за участие. Според него няма нито подготвеност да бъде поканена Украйна в НАТО, нито да стане член на алианса. По думите му това би направило страната му по-уязвима за съветския напън при възможни бъдещи договаряния.

Войната на Русия в действителност прекъсва пътя за участието на Украйна в НАТО към този момент, защото разширението на уговорките за групова защита на блока към Киев би довело Съединени американски щати и техните съдружници до директен спор с Русия, а това е обстановка, която западните водачи не са подготвени да одобряват.

На срещата във Вилнюс НАТО даде знак, че Украйна няма да има потребност да минава през План за деяние за участие, преди да се причисли към алианса. Вместо това Киев ще бъде изправен пред постоянни прегледи на напредъка си в битката с корупцията и други промени.

Съюзниците от НАТО поотделно би трябвало да се ангажират да оборудват Украйна с съвременни оръжия в дълготраен проект, както и да обезпечат образование, шерване на разузнаване и поддръжка за развиването на отбранителната промишленост на страната. Всяка нация ще даде разнообразни задължения и други страни могат да се причислят към споразуменията, като спецификите ще бъдат контрактувани в бъдеще.
 НАТО изпраща
НАТО изпраща " мощно обръщение " за участието на Украйна, само че без да дава график

Киев няма да получи директна покана за присъединяване
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР