НАТО критикува Москва заради новата руска зона на предупреждение в

...
НАТО критикува Москва заради новата руска зона на предупреждение в
Коментари Харесай

НАТО засилва наблюдението в Черно море заради новата руска предупредителна зона

НАТО подлага на критика Москва поради новата съветска зона на предизвестие в Черно море, която визира изключителната икономическата зона на България. В изказване на Алианса, публикувано след съвещание на Съвета НАТО - Украйна, се споделя, че новата съветска зона за нараснала военна опасност основава опасности за ескалация и съществени спънки пред свободата на корабоплаването.

" Русия носи цялостна отговорност за своите рискови и водещи до ескалация дейности в района на Черно море. Русия би трябвало да спре да употребява глада като оръжие и да заплашва най-уязвимите хора в света с продоволствена неустойчивост. Действията на Русия крият обилни опасности за стабилността на Черноморския район, който е от стратегическо значение за НАТО. Засилваме поддръжката си за Украйна и покачваме нашата зоркост. Оставаме подготвени да пазиме всеки сантиметър от територията на съдружниците от всякаква експанзия ", съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

От Министерството на защитата потвърдиха, че Русия е предизвестила за основаването на нова предупредителна зона в Черно море.

" Руската федерация изпрати обществена нотификация за установяване на краткотрайна предупредителна зона в Черно море заради осъществяване на военни учения. Зоната включва елементи от изключителната икономическа зона на България. Въпреки че тези дейности не съставляват официално нарушаване на международноправните правила, те не се считат за добра процедура ".

Изявлението на НАТО идва, откакто предходната седмица Русия едностранно приключи Черноморската самодейност за транспорт на украинско зърно и сътвори в Черно море предупредителна зона на нараснала военна опасност. Москва разгласи, че всички кораби, плаващи към украински пристанища ще бъдат обсъждани като пренасящи военни товари.

Заместник-министърът на защитата Атанас Запрянов съобщи, че след излизането от зърнената договорка Русия се пробва да попречва износа на зърно от Украйна.

" НАТО похвали напъните на България и Румъния да продължат износа на украинско зърно по суша и море ", сподели той.

Съветът НАТО - Украйна се събра в сряда, откакто президентът на Украйна Володимир Зеленски изиска незабавни съвещания поради сериозната опасност за сигурността в Черноморския район.

В изказването на НАТО след срещата се споделя, че основаната от Русия нова предупредителна зона в Черно море попада в границите на изключителната икономическа зона на България и основава опасности за ескалация и съществени спънки пред корабоплаването. НАТО разгласи, че ускорява наблюдението и разузнаването в региона на Черно море, в това число с морски патрулни самолети и дронове.

„ Русия носи цялостна отговорност за своите рискови и водещи до ескалация дейности в района на Черно море. Русия би трябвало да спре да употребява глада като оръжие и да да заплашва най-уязвимите хора в света с продоволствена неустойчивост. Действията на Русия крият обилни опасности за стабилността на Черноморския район, който е от стратегическо значение за НАТО. Засилваме поддръжката си за Украйна и покачваме нашата зоркост. Оставаме подготвени да пазиме всеки сантиметър от територията на съдружниците от всякаква експанзия ”, сподели още Столтенберг.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР