НАТО изпраща допълнително 700 военни в подкрепление на мироопазващата мисия

...
НАТО изпраща допълнително 700 военни в подкрепление на мироопазващата мисия
Коментари Харесай

Напрежението в Северно Косово ескалира: Части на НАТО охраняват кметствата в размирните общини

НАТО изпраща в допълнение 700 военни в подкрепление на мироопазващата задача в Косово след размириците в етнически разграничената северна част.

Напрежението ескалира след избирането на етнически албанци за кметове в четири общини с преобладаващо сръбско население при интензивност на локалния избор едвам към 3-4 %.

Към момента няма постъпило искане за увеличение на българския контингент, уточни служебният министър на защитата Димитър Стоянов.

Той добави, че страната ни е провела непрекъснато дежурство за приемане на навременна информация и следваща съответна реакция.

Трети ден елементи на НАТО охраняват кметствата в размирните общини на Северно Косово. Сградите са обградени от етнически сърби, които стачкуват против избора за кметове на етнически албанци на фона на всеобщ сръбски протест на на локалния избор през април.

В Звечан пострадаха 30 миротворци от НАТО и 52-ма сръбски стачкуващи. От понеделник в кметството на Лепосавич определеният етнически албанец остава блокиран от стачкуващи и охраняват от НАТО. Западът и Алианса упрекнаха Прищина, че не е предотвратила изблиците на принуждение.

" Това, което можем да създадем по закон и въпреки всичко да вършим политика, са предварителни избори. Това можем да създадем, само че не и да кажем, че тези кметове не са кметове. Международната общественост одобри с консенсус изборния развой и неговите резултати. Приеха тези кметове да положат клетва. Как в този момент оспорвате тези кметове, когато те желаят да влязат в дадена постройка, която се оказва социална ", съобщи министър председателят на Косово Албин Курти.

Ясно посочихме пред косовските управляващи, че провеждането на избори е неточност в подтекста на съвсем цялостно безучастие, уточни френският президент Еманюел Макрон на интернационален конгрес по сигурността в Братислава.

" Ясно е, че косовските управляващи носят отговорност за актуалната обстановка, налице беше неспазване на съглашение, което беше значимо и беше подписано едвам преди няколко седмици ", добави президентът на Франция Еманюел Макрон.

Съединените щати изключиха Косово от военни учения под американско управление в Европа. Американският дипломат в Прищина Джефри Ховениър прикани за евакуиране на косовската полицията от общинските здания, както и новите кметове да не извършват функционалностите си.

Посланикът на Вашингтон в Сърбия се разгласи за основаване на Асоциация на сръбските общини и стъпки към нормализация от двете страни, в това число Сърбия, която сложи армията си в цялостна бойна подготвеност и приближи военни елементи до границата.

" Балканите би трябвало да се успокоят. Нуждаем се от обстановка, в която всички на Балканите са подготвени за друго пътешестване и то да бъде към Европа. Надявам се Сърбия да се концентрира ясно, те би трябвало да продължат този разговор и в последна сметка да доближат дестинацията на Евро-атлантическите структури ", сподели още Кристофър Хил, дипломат на Съединени американски щати в Сърбия.

Москва изрази безусловна поддръжка за сръбската идея и ценене правата и ползите на косовските сърби.
Прищина изиска Международният олимпийски комитет да предприеме дисциплинарни процедури против сръбската тенис звезда Новак Джокович за разпалване на политическо напрежение. На шампионат във Франция Джокович написа " Косово е сърцето на Сърбия " върху лещите на камера в деня на размириците в Звечан, където е бранш неговият татко.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР