НАТО изпраща допълнителни сили, за своята мироопазваща мисия КФОР в

...
НАТО изпраща допълнителни сили, за своята мироопазваща мисия КФОР в
Коментари Харесай

НАТО изпраща допълнителни сили в Косово за обучение

НАТО изпраща спомагателни сили, за своята мироопазваща задача КФОР в Косово за образование, разяснява един от командирите на задачата, до момента в който крайният период наближава в разногласието сред сръбското малцинство и държавното управление, който може да провокира нови безредици, оповестява " Ройтерс ".

Регионалният пълководец на КФОР, полковник Кристофър Самулски, сподели пред кореспонденти, че резервите са изпратени " като част от естественото обмисляне за изключителни обстановки ". Самулски приказва в Кемп Бондстийл, една от базите на КФОР.

Американският офицер не даде съответни числа какъв брой бойци са пристигнали в Косово, само че приказва за единица с размер на " батальон ". Един батальон нормално включва сред 500 и 1000 бойци.

Протестите на косовските сърби през лятото против условието за номера на колите усилиха напрежението сред Косово и Сърбия, повече от две десетилетия откакто НАТО бомбардира Сърбия, с цел да приключи репресиите против албанското болшинство в Косово.

Сърбия не признава независимостта на Косово, оповестена през 2008 година, а сърбите в Северно Косово считат Белград, а не Прищина за своя столица. Около 3700 мироопазващи сили на НАТО към момента са ситуирани в някогашната сръбска провинция, с цел да предотвратят насилието сред етнически албанци и сърби.

Пътните блокади, издигнати по време на летните митинги, бяха отстранени едвам когато миротворците от НАТО се намесиха, с цел да следят процеса и Косово се съгласи да отсрочи правилото за лицензиране, като крайният период изтича на 31 октомври.

Във вторник заместник-командващият на КФОР сподели, че НАТО не може да изключи ново напрежение на север с наближаването на крайния период, добавяйки, че НАТО е подготвена да изпрати още войски в Косово, в случай че напрежението измежду малцинствените сърби избухне още веднъж.

Самулски акцентира, че резервните войски са привлечени за образование.

" Първите от Обединеното кралство са тук като стратегически запас, което е естествена подготовка за тяхното влизане и консолидиране в естествени интервенции ", сподели Самулски, имайки поради английска пехотна част.

Освен това, Самулски сподели, че КФОР може също да употребява запаси отвън Косово.

" Освен това има други запаси, които се намират отвън Косово, които имат разнообразни времеви рамки, в които се чака да дойдат тук, в случай че КФОР изиска ", означи той.

" А такива са налични, в случай че преценим, че са нужни, въз основата на моментната обстановка на място ", добави Самулски.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР