НАТО иска да наблюдава руската военна дейност и същевременно да

...
НАТО иска да наблюдава руската военна дейност и същевременно да
Коментари Харесай

НАТО разполага самолети AWACS от Германия в Румъния

НАТО желае да " следи съветската военна активност " и в същото време да поддържа " засиленото наличие на Алианса в района " и по тази причина разполага самолети за наблюдаване AWACS (Airborne Warning and Control System) от Германия в Румъния. Те би трябвало да дойдат в Букурещ идващия вторник, разгласява НАТО известие за медиите, представено от ДПА.

Самолетите ще бъдат ситуирани на към 200 км от границата с Украйна, където ще бъдат изпратени и 180 бойци.

„ НАТО ще разположи в Румъния някои от самолетите си за наблюдаване, които сега са ситуирани в Германия, с цел да бъдат по-близо до войната, стартирана от Русия в Украйна. Самолетите за наблюдаване AWACS (Airborne Warning and Control System) би трябвало да дойдат в Букурещ идващия вторник, с цел да поддържат засиленото наличие на Алианса в района и да следят съветската военна интензивност ", се споделя в изказване на НАТО.

Самолетите AWACS, които до момента бяха основани в база край Аахен в Западна Германия, ще бъдат ситуирани в базата на румънските военновъздушни сили в Отопени, покрай Букурещ, на към 200 км от границата с Украйна, и ще останат там няколко седмици.

" Тъй като противозаконната война на Русия в Украйна продължава да заплашва мира и сигурността в Европа, не би трябвало да има никакво подозрение по отношение на решимостта на НАТО да пази и отстоява всеки сантиметър от територията на съдружниците ", съобщи говорителката на НАТО Оана Лингеску. " Нашите самолети AWACS могат да откриват самолети от разстояние стотици километри, като са основен инструмент на възпиращата и отбранителната позиция на НАТО. Благодаря на Румъния, че одобри самолетите, които ще имат значим принос към нашите качества за ранно предизвестие ", добави тя.

НАТО не посочи какъв брой от 14-те самолета AWACS, ситуирани в Германия, ще бъдат изпратени в Румъния, само че съгласно военни източници, представени от ДПА, ще бъдат ситуирани 3 самолета.

Чрез своята радарна система самолетите AWACS могат да откриват и разпознават други самолети на разстояние повече от 400 км. Самолетите могат да предават информацията на всички други въздухоплавателни средства във въздушното пространство, които са уместно оборудвани, което значи, че теоретично могат да се употребяват като летящи командни пунктове. В предишното те са били разполагани по време на интервенции против терористичната формация " Ислямска страна " или в Афганистан. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР