НАТО и нейните държави-членки може да се наложи да продължат

...
НАТО и нейните държави-членки може да се наложи да продължат
Коментари Харесай

Столтенберг: Войната в Украйна е най-опасният период в Европа след Втората световна война

НАТО и нейните държави-членки може да се наложи да продължат да поддържат Украйна с оръжия и друга помощ още дълго време

"Войната в Украйна е най-опасният интервал в Европа след Втората международна война и не би трябвало да се разрешава на Русия да завоюва ", съобщи генералният секретар на НАТОЙенс Столтенберг.

Йенс Столтенберг, общоприет секретар на НАТО

"За да попречат на Москва да успее, НАТО и нейните държави-членки може да се наложи да продължат да поддържат Украйна с оръжия и друга помощ още дълго време ", сподели той.

"В наш интерес е този вид нападателна политика да не успее ", съобщи някогашният министър-председател на Норвегия в тирада в родната си страна.

"Това, което се случва в Украйна, е извънредно, само че би било доста по-лошо, в случай че има война сред Русия и НАТО ", сподели той.

Описвайки това, което Москва назовава "специална военна интервенция ", като офанзива против сегашния международен ред, Столтенберг съобщи, че Алиансът би трябвало да предотврати разпространяването на войната, заяви „ Ройтерс “.

"Това е най-опасната обстановка в Европа от Втората международна война насам ".

"Ако президентът (Владимир) Путин даже единствено си намерения да направи нещо сходно на страна от НАТО, както направи с Грузия, Молдова или Украйна, тогава цяло НАТО ще се включи неотложно ", сподели Столтенберг.

Войната накара необвързаните до момента Финландия и Швеция да изискат участие в НАТО, като досега молбата е утвърдена от 23 от 30-те страни членки, в това число Съединени американски щати.

"Това не е просто нахлуване против Украйна, самостоятелна демократична страна с над 40 милиона души население, това е и нахлуване против нашите полезности и международния ред, който желаеме ", сподели шефът на НАТО за войната.

Столтенберг приказва на остров Утоея, където през 2011 година извънредно десен екстремист умъртви 69 души при пукотевица, ориентирана против членове на младежкото крило на ръководещата Лейбъристка партия. В годините след нападението дребният норвежки остров се трансформира в център за преподаване на демократични полезности.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР