НАТО е в "мозъчна смърт", заяви френският президент Еманюел Макрон

...
НАТО е в "мозъчна смърт", заяви френският президент Еманюел Макрон
Коментари Харесай

НАТО е в мозъчна смърт, обяви Макрон

НАТО е в "мозъчна гибел ", съобщи френският президент Еманюел Макрон в изявление за днешния брой на английското сп. "Икономист ". Той има поради отдръпването на Съединени американски щати от уговорките им към пакта и държанието на Турция, която е член на алианса, съобщи Франс прес.

"Няма съгласуваност по отношение на стратегическо взимане на решения сред Съединените щати и техните съдружници в НАТО. Няма. Има некоординирани нападателни дейности от различен съдружник в НАТО, Турция, в област, в която нашите ползи са застрашени ", сподели френският държавен глава.

"Сега би трябвало да се изяснят стратегическите цели на НАТО ", добави Макрон, пледирайки за следващ път да се даде подтик на концепцията за обща европейска защита.

Европа стои на "ръба на пропастта " и би трябвало да стартира да мисли за себе си стратегически, като геополитическа мощ, в противоположен случай ние "вече няма да направляваме ориста си. "

По време на едночасовото изявление в Елисейския замък в Париж, президентът разяснява, че е извънредно време Европа да се "събуди ".

Той е запитан дали има вяра в успеваемостта на член 5 на НАТО, концепцията, че в случай че един член на НАТО бъде нападнат, всички ще му оказват помощ, което съгласно мнозина анализатори поддържа възпиращия резултат на алианса. "Не знам, само че какво ще значи член 5 на следващия ден ", добавя той.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР