НАТО е тук, НАТО е бдителна и е готова да

...
НАТО е тук, НАТО е бдителна и е готова да
Коментари Харесай

Столтенберг: НАТО ще защити всеки сантиметър от съюзническата територия

НАТО е тук, НАТО е бдителна и е подготвена да пази всеки сантиметър от съюзническата територия, съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в изявление на форума Aspen - GMF Bucharest, който се организира в Букурещ.

Високопоставеният чиновник е в Румъния, с цел да ръководи срещата на външните министри на НАТО, която се организира във вторник и сряда в Двореца на Народното събрание.

„ Министрите на външните работи на страните от НАТО се срещат в Букурещ, до момента в който войната на Русия против Украйна се води на границата с Румъния и подкопава интернационалния ред, учреден на правила. Това е сериозен миг за нашата сигурност и ние изпращаме значимо обръщение: НАТО е тук, НАТО е бдителна и е подготвена да пази всеки сантиметър от съюзническата територия “, съобщи Столтенберг, представен от „ Аджерпрес “.

Той приказва за увеличението на военното наличие след началото на войната в Украйна, надлежно за удвояването на съюзническите бойни групи от две на четири, като една от тях е в Румъния.

„ НАТО и съдружниците не са част от спора в Украйна, само че по метод, който няма казус, ние предоставяме поддръжка на Украйна, тъй като Украйна е страна, която има право да се пази сама, както е записано в Устава на Организация на обединените нации “, добави Йенс Столтенберг.

По думите му „ Путин води брутална война “.

„ Виждаме талази от ракетни офанзиви, подхванати съзнателно против цивилни жители и гражданска инфраструктура, които поразяват домове, лечебни заведения и електрически мрежи “, разяснява Столтенберг.

Той добави, че за всички има сложни моменти, само че за Украйна е " извънредно " това, което се случва.

„ Но има и сложни моменти за нас в Европа и за други страни по света. Вярно е, че всички ние плащаме цената за войната на Русия против Украйна, само че нашата цена е в пари, до момента в който украинците заплащат с кръв. Ако позволим на Путин да завоюва, всички ние ще платим доста по-висока цена през идващите години, тъй като тогава Путин и други властнически водачи ще схванат, че могат да реализират задачите си благодарение на груба мощ. Така те ще бъдат насърчени да употребяват още повече мощ в други случаи. Това ще направи нашия свят по-опасен и ще направи всички нас по-уязвими “, акцентира формалният представител на НАТО.

„ Подкрепата за Украйна е от наш дълготраен интерес в региона на сигурността “, повтори Столтенберг. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР